Od referenduma do nezavisnosti: Prije 23 godine bh. građani su rekli “Da” nezavisnosti BiH

by admin
| 7:50

Građani Bosne i Hercegovine danas slave Dan nezavisnosti naše domovine, nakon što je voljom većine građana prije 23 godine BiH postala nezavisna država.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. februara i 1. marta 1992., kada je blizu 64 posto građana odgovorilo potvrdno na referendumsko pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Srpska demokratska stranka pozvala je Srbe da ne izađu na referendum, te je on pretežno bojkotovan u općinama u kojima su Srbi bili u većini.

Rezultati referenduma i volja većine građana BiH prihvaćeni su u Parlamentu BiH 6. marta 1992. Nakon toga nezavisnost i suverenost BiH 6. aprila 1992. priznala je i tadašnja Evropska zajednica, a naša zemlja je primljena u UN iste godine.

Ipak, uprkos svemu tome, mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na BiH, a početak agresije označen je napadom srpskih paravojnih jedinica na Bijeljinu po naređenju šefa srbijanske tajne službe Jovice Stanišića.

Tada je, u aprilu 1992., izvršen pokolj Bošnjaka u tom gradu, a zločini su po istoj ideološkoj matrici nastavljeni i u drugim bh. gradovima iz kojih je vršen progon i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva. Tako je cijena samostalnosti BiH plaćena najkrvavijim sukobom u Evropi poslije Drugog svjetskog rata uz veliki broj žrtava i užasne zločine.

Rat je okončan Dejtonskim mirovnim sporazumom krajem 1995. godine, a do danas se 1. mart slavi samo na jednom dijelu teritorije BiH, u entitetu Federacija BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.