U povodu Dana nezavisnosti BiH: U Tuzli održan koncert “Sevdalinka – pečat u srcu svakog Bosanca”

by admin
| 9:44

Najveća i ujedno jedna od rijetkih kulturno-umjetničkih manifestacija kojom se na području Tuzlanskog kantona obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, održana je u četvrtak u Bosanskom kulturnom centru Tuzla.

Radi se o 9. koncertu sevdaha ” Sevdalinka – pečat u srcu svakog Bosanca ” kojeg je organizovao Klub Patriotske lige Tuzla u saradnji sa tuzlanskim BKC-om i pod generalnim pokroviteljstvom Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla. U dvosatnom programu nastupili su Gradski dječiji omladinski folklorni ansambl Tuzla, KUD „ Mladost „ Čelić, Elma Hadžić, Džavid Pamuković, Jasmin Hasić, Ramiza Milkunić, Safet Dedajić, Nesib Delibegović Nesko, Tarik Stambolić i drugi.

Nekoliko stotina posjetilaca koji su ispunili veliku dvoranu do posljednjeg mjesta uživalo je u zvucima sevdalinki, a svaka pjesma ispraćena je pjevanjem publike. Umjetnike je pratio vrsni Rio band.

Ovakva prezentacija autentičnog muzičkog naslijeđa Bosne i Hercegovine jedan je od načina da se evocira sjećanje na sve ljude koji su izglasali nezavisnost naše zemlje, a zatim je i odbranili.  

„ 1. marta navršavaju se pune 23. godine od obnovljenog kontinuiteta države Bosne i Hercegovine. Iza naše zemlje je jedna veoma teška i ponosna dionica historije. Ovako želimo da pokažemo svima onima koji govore da Bosne i Hercegovine nema, da je ima i da će je uvijek i biti. Smatrali smo da u našem gradu nema dovoljno kulturnih događaja koju su vezani za obilježavanje ovog veoma značajnog datuma za Bosnu i Hercegovinu te smo zato istrajni u organizaciji ove manifestacije već devetu godinu. Zahvaljujem se svim članovima Organizacionog i Izvršnog odbora koji su dali svoj doprinos da sve ovo uspije. Svim Bosancima i Hercegovcima u ime Organizacionog odbora upućujem najsrdačnije čestitke u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti BiH. ” – istakao je Salko Bukvarević, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, koji se zahvalio i sponzorima koji su doprinijeli realizaciji ovog značajnog događaja.

Svake godine ova manifestacija se podiže na viši nivo i ponudi nešto novo. I ovaj put uz vrhunske pjevače koji su nastupili te kulturno-umjetnička društva, dat je prostor i mladim izvođačima sevdalinke. Dio koncerta bio je posvećen doajenu sevdalinke rahmetli Muhamedu Mujkanoviću koji je kao umjetnik davao doprinos ovoj manifestaciji od njenih početaka.

U okviru koncerta profesor Univerziteta u Tuzli doc. dr. Izet Šabotić je sa svojim saradnicima upriličio prezentaciju o BiH kroz historiju.

Ovo je jedna od rijetkih manifestacija kojom se obilježava Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Dosadašnja praksa je pokazala da je to izuzetno dobro prihvaćen događaj kojeg svake godine posjeti više stotina ljudi kako bi uživali u zvucima sevdalinke i bosanskih igara.

Generalni medijski pokrovitelj manifestacije bila je Radio televizija Tuzlanskog kantona, a medijski sponzori Tuzlarije.net. i Tuzlainfo.ba – saopšteno je iz Kluba P.L.-e Tuzla

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.