Grad Tuzla: Počelo obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

by admin
| 12:40

Povodom obilježavanja 1. Marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, danas je u Tuzli, u organizaciji Gradske uprave upriličena ceremonija polaganja cvijeća na spomen obilježjima na Slanoj Banji, a nakon toga i svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Tuzla, održana u Narodnom pozorištu Tuzla.

Predstavnici Grada Tuzla, brojnih organizacija te brojni građani položili su cvijeće na spomenik Partizanskim brigadama i na spomenik Zlatnim ljiljanima. Nakon toga su obavili polaganje vijenaca na spomenik poginulim braniteljima Tuzle i BiH 1992. – 1995., kao i polaganje vijenaca na groblju civilnih žrtava.

Gradonačelnik Jasmin Imamović ovom prilikom prisjetio se 29. februara i 1. marta 1992. godine, odnosno referenduma na kojem se odlučivalo o nezavisnosti BiH, kada je većina građana Tuzle svih nacionalosti upravo glasala za nezavisnost BiH.

Gradonačelnik Imamović je istakao kako je Dan nezavisnosti, odnosno 1. Mart, najznačajniji datum u novijoj historiji naše zemlje. Zahvalio se svim građanima i uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti BiH.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, održanoj u Narodnom pozorištu Tuzla, govorio je predsjedavajući, Jozo Nišandžić. U svom izlaganju naglasio je da građani trebaju planirati bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu, kao nezavisnu, suverenu državu, sa pravnim subjektivitetom temeljenom na vrijednostima mira i tolerancije spremnom za euroatlanske integracije.