Tragadija u Dubravama: Tijela stradalih na obdukciji, Tužilaštvo čeka izvještaje sa terena

by admin
| 10:54

Jučer u poslijepodnevnim satima su izvučena  tijela nastradalih mladića i prebačena u UKC Tuzla  radi identifikacije i obdukcije koju je naredio dežurni tužilac. Obdukcija je završena i nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine će biti proslijeđen ovom Tužilaštvu

Podsjećamo, četiri osobe su smrtno stradale u subotu 21. februara  oko 22,30 sati u nesreći koja se dogodila na površinskom kopu Dubrave, koji pripada Rudniku Kreka Tuzla. Smrtno su stradali Alem Dedić (22), Reuf Alibašić (28), Adel  Šehić (27 ) i Edin Herić (19) prilikom iskopavanja  uglja na ovom kopu, kada  se na njih obrušila veća količina zemlje sa otkrivke uglja  i zatrpala ih.

 Mersad Dedić je prilikom ove nesreće povrijeđen, pružena mu je medicinska pomoć u UKC-u Tuzla te je  otišao na kućno liječenje.

-Dežurni tužilac i timovi MUP-a TK i PU Živinice su na teren izašli odmah nakon nesreće. Iz   sigurnosnih razloga i neuslovnosti na terenu  sa uviđajem se počelo u nedjelju u jutarnjim satima.  Na  uviđaju je  također bio i glavni federalni rudarski inspektor. Tokom cijelog dana su  na terenu jučer bili i pripadnici Čete za spasavanje Rudnika Kreka i  Jedinice za podršku MUP-a TK. Danas je uviđaj nastavljen na ovom  površinskom kopu u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do nesreće – saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK.

Tužilaštvu će biti proslijeđen izvještaj federalnog rudarskog inspektora i izvještaj MUP-a TK.  Nakon dostavljanja ovih izvještaja će biti procjenjeno da li je potrebno uraditi dodatna  vještačenja i stručne ekspertize kako bi se utvrdili svi uzroci nesreće i stanje na ovom površinskom kopu prije nesreće.

Tužilaštvo trenutno  nije u mogućnosti iznositi bilo kakve procjene ili donositi zaključke o eventualnoj krivičnoj odgovornosti dok se ne urade sve potrebne  stručne analize i vještačenja o ovoj nesreći – istaknuto je.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.