Tragedija u Dubravama: Spasioci pronašli jednog nastradalog, potraga se nastavlja

by admin
| 14:10

Prema riječima Nurage Duranovića, federalnog rudarskog inspektora, još se nije došlo do tijela svih nastradalih jer se radi o velikim količinama materijala koji se na njih obrušio – od četiri do pet hiljada kubika.

Ulazak fizičkih lica u sam krater kopa evidentiran je tek odnedavno. Pošto je eksploataciono polje Površinskog kopa Dubrave jako veliko – prostire se na tri općine – teško ga je fizički štititi, a već godinu dana traje tender za angažiranje zaštitarske agencije koja bi čuvala kop, pojašnjava Duranović.

Od sinoć traje uviđaj i pokušaj da se dođe do tijela nastradalih, a na terenu su policijski i rudarski inspektori te čete za spasavanje i dežurni tužitelj Tužilaštva TK. U sinošnjoj nesreći izazvanoj zemljotresom na Površinskom kopu Dubrave, poginuli su Adel Šehić (27), Alem Dedić i Arif Alibašić (28), te još jedan muškarac čiji identitet za sada nije poznat, a Edin Herić je preživio kada se na njih obrušila zemlja.

-Velika količina blata zatrpala je tri osobe, i prema sadašnjim informacijama, dolazak do njihovih tijela će potrajati. Velika količina blata zatrpala jei traktor, te mašinu za otkopavanje-kazao je za Bportal.ba Izudin Šarić, portpatol MUP-a TK.

Prema riječima Nurage Duranovića, glavnog rudarskog inspektora koji je za sada jedini izvor informacija, nesreća se dogodila nakon što su određena lica došla u ugljenu etažu u kop i to sa dva traktora. U jednom momentu došlo je do klizanja jalovinske etaže i došlo je do zatrpavanja ta dva traktora. Naime, čovjek koji je izbjegao nesreću kazao je da ih je bilo petorica. Na njih se obrušilo 4 do 5 hiljada kubika zemlje, tvrdi Duranović.
Jutros su ekipe za spasavanje uspjele doći do tijela jednog od zatrpani ljudi i do jednog traktora, a radi se na otkopavanju bagera.

Radi se o osobama koji su nelegalno kopali ugalj i tako zarade za život. Iza dvojice poginulih ostale su supruge u maloljetna djeca.
Oni su u međusmjeni sa traktorom ušli na radilište gdje je otkopan ugalj i gdje je mehanizacija rudnika PK Dubrave i sa bagera takozvanog „libero“ kupili ugalj u traktor.

(Bportal.ba/A.M.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.