Bego Gutić: Ne podržavam odluku o povećanju plaća poslanicima, tražit ćemo poništenje!

by admin
| 17:44

Sporna odluka Administrativne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona kojom se povećavaju plate i paušali poslanicima, očekivano je izazvala negativne reakcije u najmnogoljudnijem kantonu, ali i najavu kantonalnog premijera e Gutića da će zatražiti poništenje takve odluke.

Kako nam je portalu Faktor.ba pojasnio Admir Terzić, bivši član Administrativne komisije Skupštine TK i aktuelni predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK, ova Komisija je povećala osnovicu za obračun plaća i paušala te osnovicu za obračun naknada za rad u komisijama.

– Osnovica za obračun do sada je bila prosjek u Federaciji minus 30 posto. Sada je prosjek u Federaciji minus 10 posto, što znači povećanje od 20 posto. To je povećanje osnovice sa 591 KM na skoro 760 maraka – kazao nam je Terzić, ističući da je ova odluka stupila na snagu i da je u skladu sa ovom osnovicom obračunata plaća za januar.

Smatra da je ovakva odluka neodgovorna i neozbiljna.

– U vrijeme kada imamo gladne radnike na ulicama i kada se Kanton zadužuje 20 miliona, neodgovorno je i bezobrazno podizati plaće – izjavio je Terzić za Faktor.ba.

Kantonalni premijer Gutić, koji je imenovan jučer, kazao je da je odluku donijela Administrativna komisija Skupštine, koja nema nikakvu obavezu da njega konsultuje o takvim odlukama.

– Iako ja nemam nikave veze s tim, mi ćemo preispitati tu odluku i tražit da Administrativna komisija i predsjednik Skupštine sve to vrate na stari nivo. Ja ne podržavam takve odluke. Međutim, ja tu mogu samo sugerisati, a oni su ti koji određuju – pojašnjava Gutić.

Odluku Administrativne komisije osudio je i Mahir Mešalić, predsjednik Demokratske fronte Tuzlanskog kantona, koja je dio vlasti u ovom Kantonu.

– Sada zahtijevamo i insistiramo na potpunom ukidanju naknada za rad u svim Komisijama Skupštine TK i taj prijedlog ćemo uputiti u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. Nećemo dozvoliti da pojedinci upravljaju sredstvima građana ovog kantona koji se nalazi u permanentnoj krizi zahvaljući donesenim odlukama poput ove – kazao je Mešalić.

Inače, Administrativnu komisiju čine predstavnici svih stranaka u Skupštini. Predsjednik Komisije je ujedno i predsjednik Skupštine, Senad Alić (SDA), a članovi su: Mirza Sakić (BPS), Mirza Omerdić (SDA), Nedžada Avdić (DF), Fuad Imamović (Stranka za BiH), Nedžad Hamzić (SBB) i Redžep Ismajlovski (SDP).

(Tuzlainfo/Faktor.ba)