Petkom o…(47): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 5:02
edin_skokic_2

Marš na Drinu bosanskih patriota okićenim svakojakim zastavama krenuo je po peti put od Nezuka ka Potočarima.

 

Tri dana prije petnaeste godišnjice genocida oko 5.000 starih i mladih, krećući se dolinama masovnih grobnica, odali su počast za preko 8.000 brutalno ubijenih Srebreničana u posljednjem genocidu na tlu savremenog Starog kontinenta.

 

U koloni niti jednog političara, koji deceniju i pol na tragediji Srebrenice ubiru različite vrste poena. Neka, i ne treba da ih bude!

 

No, pojaviće se politička svita 11. jula u Potočarima. U Memorijalnom kompleksu svoje mjesto pronaći će bošnjački lideri, koji će se u oktobru boriti za predsjedničku fotelju. Haris Silajdžić, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, kandidati su koji bi u naredne četiri godine trebali zastupati interese bošnjačkog korpusa.

 

U odabiru jednog od njih, ključnu ulogu trebao bi imati reis Mustafa efendija Cerić, čija se riječ u izbornim godinama itekako slušala. Zbog toga je i kolektivna dženaza u Potočarima u nekoliko navrata nalikovala predizbornim mitinzima. Pričali su i efendije i političari o boljitku Bosne, dok su srebreničke majke padala po kaburima kopajući petog, šestog, sedmog… sina ili srodnika.

 

Kažem slušala se riječ reisa Cerića, koji je u predsjedničke fotelje slao Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića, a prema svemu viđenom očita mu je namjera da u oktobru u predsjedničku fotelju “ugura” Fahrudina Radončića.

 

Ali, čini se kako 15 godišnjica genocida u Srebrenici neće imati takvu namjenu, te da će u prvom planu biti duše nevino stradalih Srebreničana. Njih su za 10 KM po glavi streljale kukavice ratnih zločinaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića!

 

Historija genocida u Srebrenici manje – više je poznata. Haški tribunal nedavno je “odrezao” i prve doživotne robije za zlikovce koji su kreirali genocid. Jedan je, nažalost, prijevremeno pušten na slobodu. Riječ je o Milanu Gveri, drugi pak, danima uživaju u blagodatima slobode – Biljana Plavšić.

 

Njihovi sljedbenici ni 15 godina od genocida ne miruju. Penju se po munarima kako bi postavili srpske bajrake, produciraju tv-emisije kako bi izjednačili zločin u Kravici sa genocidom u Srebrenici, postrojavaju četničke horde Jezdimira Dangića…

 

Hrabre srebreničke majke 11. jula upućivaće molitvu stvoritelju. Tražiće vječni rahmet za svoje najmilije, koji su ubijeni, pa trpani po primarnim i sekundarnim grobnicama samo zato što su Bošnjaci. To je prva istina o srebreničkom genocidu.

 

Ironično ili ne 11. jula na Soccer City Stadium u Johannesburgu, prema najavama, minutom šutnje finalisti Mundijala Španci i Holanđani, odaće počast ubijenim Srebreničanima u posljednjem genocidu na tlu Evrope. Pogotovo će me interesirati boja obraza potonjih – Holanđana. Zna se zbog čega!

 

Edin SKOKIĆ