Ženska mreža BiH: Istražiti slučaj napada na radnice “Aide”

by admin
| 12:32

Članice Ženske mreže Bosne i Hercegovine pozivaju nadležne institucije da istraže slučaj od 11. februara kada su dvije radnice Fabrike obuće Aida povrijeđene u pokušaju probijanja policijskog kordona ispred Skupštine Tuzlanskog kantona.

Ženska mreža podsjeća policajce da je njihova dužnost da budu u službi građana, a također upozorava da policijske jedinice treba da se suzdrže od upotrebe sile, naročite prekomjerne, te da treba da zaštite građane i građanke u borbi za njihova radnička i egzistencijalna prava.

“Oko 300 radnika/ca ove fabrike izašlo je u srijedu na proteste ispred zgrade Skupštine Tuzlanskog kantona. Tokom protesta, na putu ka Skupštini, radnicima/ama su se ispriječili službenici MUP-a TK-a, te su dvije radnice povrijeđene, od kojih je jedna, kako je izjavila,dobila udarac nogom u stomak“, podsjeća Ženska mreža BiH i naglašava:

“Smatramo da svi građani i građanke u Bosni i Hercegovini moraju biti zaštićeni, u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama koji garantuju slobodu kretanja, zaštitu života i zdravlja, kao i slobodu okupljanja, od službenih i drugih zloupotreba ovlaštenja.”

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.