Koncert iz Tuzle uživo na TRT-u: Nedžib Karakaja uveličao veče ilahija i kasida

by admin
| 22:02

U okviru bh. turneje, turski interpretator duhovne muzike Nedžib Karakaja u Bosanskom kulturnom centru Tuzla večeras je upriličio nastup na koncertu ilahija i kasida, zajedno s horom Behram-begove medrese iz Tuzle.

Uoči dvosatnog koncerta, koji uživo prenosi TRT Avaz, Karakaja, koji se 19 godina bavi ovim poslom, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao je kako je došao u Bosnu i Hercegovinu da bi što više naučio o svojim precima.

“Uz pratnju orkestra izvest ću ilahije na turskom, a koncertom nastojimo uspostaviti vezu sa publikom. Iz pogleda gledatelja ja vidim pogled naših predaka. U vezi sa Osmanlijama nosimo ista sjećanja i došao sam ovamo da naučim nešto više o prošlosti svog naroda, od naroda koji dijeli gotovo istu tradiciju i religiju”, rekao je Karakaja.

Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi kazao je da su se obradovali pozivu agencije “Balkantour” da učestvuju u ovakvom jedinstvenom događaju.

“Namjera je da se promovira kultura i tradicija s ovih prostora koji su slični običajima u Republici Turskoj. Najveći broj bivših učenika Medrese koji studiraju u inostranstvu studiraju upravo na univerzitetima u Turskoj, a posebno u Istanbulu. Imamo izvrsnu saradnju sa istanbulskim medresama”, rekao je Husić i dodao da je važno očuvanje i jačanje veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, djelimično i zbog velikog broja Bošnjaka koji su se tamo preselili nakon pada Osmanskog carstva, a do danas su očuvali našu tradiciju i bosanski jezik.

Večerašnji događaj je pratio veliki broj zainteresovanih posjetitelja, a Karakaja koji je i ranije nastupio u Goraždu i Sarajevu, koncerte ilahija i kasida planira održati još u Bihaću i Zenici.

(TI/AA)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.