Petkom o… (45): Kolumna Edina Skokića

by admin
| 10:10
edin_skokic_2

Polemike o provedbi “Aneksa 7” Dejtonskog mirovnog sporazuma intenziviraju se u danima predizbornih kampanja ili kada zagusti zaštitnicima vitalnih bošnjačkih interesa duboko zavaljenim u udobne “sarajevske” fotelje iz kojih pogled ne dopire dalje od Marin Dvora.

 

Provedba famoznog dejtonskog aneksa jedan je od preduvjeta za prebrojavanje srpskog, bošnjačkog i hrvatskog puka naredne godine. Šta su u praksi prvi, drugi i treći učinili kako bi zaživio projekat svi na svoje? Malo ili gotovo ništa. Nula!

 

Krenimo redom. U samo desetak dana plodna semberska polja u dva navrata pogodilo je nezapamćeno nevrijeme. Najprije je grad “pobio” ono što su vrijedne povratničke ruke njegovale proteklog kišnog proljeća, a onda je poplava odnijela sve ono što je preživjelo artiljerijski zračni napad. Povratnike u Janju, u njihovoj muci i očaju, obišli su predstavnici Vlade RS i načelnik Opštine Bijeljina Mićo Mićić – ali ne i zaštitnici vitalnih bošnjačkih interesa.

 

Nije to prvi put da Tihić, Silajdžić, Izetbegović junior i dr. na cjedilu ostave najhrabrije stanovnike postratne Bosne. Neće biti ni posljednji, jer je za njih “Aneks 7” samo poligon za potkusirivanje. Povratnike nije posjetio ni resorni ministar Safet Halilović, čiji je najveći domet defekt u minskom polju na jednoj od olimpijskih planina. O detaljima neću, ali ću spomenuti, kako bolje upućeni kažu da je Safet po Republici Srpskoj lutao i akšamlučio sa damom sumnjivog morala. Za povratničke muke nije ga briga!

 

Drugi primjer pronašli smo u Požarnici. Lokalno srpsko stanovništvo imalo je petlje da se nakon krvavih ratnih godina vrate na ognjišta i iz temelja dignu porušene kuće. O tome ko ih je i kako srušio neću ovom prilikom, ali hoću o nevolji koja je zadesila povratnike u Požarnicu. Njima je u posljednjem nevremenu klizište odnijelo stogodišnje groblje na lokalitetu Carske Bašče. U pomoć porodicama pritekla je Općina Tuzla, ali ne i Vlada RS.

 

Niko hrabre Požarčane iz tabora zaštitnika vitalnih srpskih interesa nije posjetio u njihovom bolu i patnji. Nije, a neće ni u buduće iz jednog prostog razloga: političkoj eskadrili s prostora RS uopšte nije stalo da ima Srba u F BiH! Zašto? Zato što u inim televizijskim i radijskim emisijama, te novinskim člancima ne bi mogli trgovati sa “Aneksom 7” kako hoće ili kad i ako im se digne.

 

U isti koš idu i – pogađate – zaštitnici vitalnih hrvatskih interesa. Prvaci hrvatskih stranaka sa sjedištem u hercegovačkim gradićima ni na um nije palo da posjete malobrojne povratnike u Posavinu. A i zašto bi, kada je plodna posavska zemlja prodata još 1992. godine. Po čijem nalogu? Neću reći, jer stari ljudi kažu kako se o mrtvima govori sve najbolje.

 

Jedno je sigurno. Bez vladajućih političkih ergela prosti puk tri konstitutivna naroda davno bi implemetirao Holbrukov “Aneks 7”. Prognanici i povratnici sarađuju dugi niz godina, a zaštitnici vitalnih nacionalnih interesa su začetnici svađa i novih konfrotacija.

 

Luđaci u političkim strankama ne koristite “Aneks 7” za vaša ofirna i hušačka prepucavanja. Ili ga napokon implementirajte ili idite u mjesto rođenja (čitaj u pm).

 

Edin SKOKIĆ