Univerzitet u Tuzli: Realizovana studentska studijska posjeta u Švicarskoj

by admin
| 13:17

Univerzitet u Tuzli u saradnji sa Univerzitetom primijenjenih znanosti Švicarske (University of Applied Sciences Northwestern Switzerland UASNW) organizovao je sedmodnevnu studijsku posjetu za 15 studenata u Bazel, Švicarska.

Studijska posjeta realizirana je u okviru međunarodnog naučnoistraživačkog projekta pod nazivom ”Uticaj različitih konteksta socijalizacije na razvoj maloljetničke delinkvencije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini”.

Projektni tim čine: Medicinski fakultet, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (Odsjek: Poremećaji u ponašanju), Filozofski fakultet (Odsjek: Socijalni rad) i Univertitet u Švicarskoj, Bazel, Odsjek za Soocijalni rad, uz partnerstvo sa nevladinom organizacijom Vive Žene Tuzla i Ministrastvom za rad, socijalnu politiku i povratak TK. Koordinator projekta je dr. med. sc. Esmina Avdibegović, vanr.prof.

Ciljevi studijske posjete bili su ostvarivanje saradnje sa studentima iz Bazela i zajednički rad na razvoju tri projektne ideje, koje su prethodno osmišljene i detaljno razrađene na Univerzitetu u Tuzli, pod vodstvom dr.sc. Melihe Bijedić, docentice i dr. sc. Lejle Kuralić-Ćišić, više asistentice. 

Ostale aktivnosti realizovane studijskom posjetom su prisustvo predavanjima na Univerzitetu u Bazelu i obilazak velikog broja značajnih institucija.

-Predavanja iz projekt menadžmenta pružila su im sjajnu mogućnost da unaprijede već postojeća znanja koja su imali iz ove oblasti. Radom na idejnim projektima, studenti iz BiH i Švicarske su zapravo dostigli viši nivo saradnje i time stvorili mogućnost zajedničkog apliciranja na projektne pozive za mlade diljem Evrope, što indirektno doprinijeli osnivanju novih institucija u BiH, koje bi proistekle iz projekata. Studenti su na završnim godima studija i putovali su bez pratnje profesora i asistenata – saopšteno je.

Bitno je naglasiti da je ovo samo nastavak uspješne saradnje Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Švicarskoj, s obzirom na to da je Univerzitet u Tuzli školske 2012/2013 godine bio domaćin grupi studenata iz Bazela.

(Tuzlainfo/untz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.