Umihanić pisao radnicima: Suosjećam sa vama, prestanite sa protestnim okupljanjima!

by admin
| 9:20

Odlazeći premijer Tuzlanskog kantona, Bahrija Umihanić, danas je obespravljanim radnicima poslao otvoreno pismo u kojem se navodi:

Poštovani zaposlenici,

Suosjećam sa vama koji zajedno sa svojim preduzećima prolazite kroz agoniju dugu više od dvije decenije. Vaše zahtjeve za uvezivanjem radnog staža i materijalno zbrinjavanje za vrijeme nezaposlenosti smatram potpuno opravdanim.

Javno proklamujem i podržavam sve one koji se zalažu za donošenje Zakona o uvezivanju radnog staža na nivou Federacije BiH i donošenje Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla na nivou Kantona, sa realnim izvorima finansiranja tog Programa.

Siguran sam da ste obaviješteni da je zakazana sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na kojoj će biti imenovan novi saziv Vlade za mandatni period od naredne četiri godine. Dijelim stavove predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona i želim vas zamoliti da prestanete sa protestnim okupljanjima do imenovanja novog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, a nakon toga sa njima otvorite konstruktivan dijalog rješavanja vaših opravdanih zahtjeva. 

Uvjeren sam da ćete razgovorima zasnovanim na povjerenju, uvažavanju realnih mogućnosti i ograničenih zakonskih propisa doći do najboljih i provodivih rješenja vaših zahtjeva.
Svjedoci ste da je ovaj saziv Vlade bio opredijeljen za pokretanje proizvodnje, ali brojna naslijeđena ograničenja: blokirani računi, visoke obaveze za doprinose, obaveze prema bankama, loši uslovi rada, niska materijalna opremljenost, izraženo nepovjerenje kupaca i dobavljača, upitne kompetencije menadžmenta preduzeća su onemogućila naše napore.

Usprkos takvim uslovima uspjeli smo pružiti ograničenu materijalnu pomoć za pokretanje proizvodnje, dodijeliti jednokratne pomoći, uvezati radni staž za radnike koji su stekli uslove za mirovinu. Sve urađeno je nedovoljno jer nije ostvaren glavni cilj, tj. nije pokrenuta proizvodnja čija realizacija bi omogućila kontinuirano sticanje prihoda dovoljnih da se pokriju rashodi poslovanja, a koji bi neminovno uključivali i redovne isplate bruto plaća zaposlenih.

Ako želimo biti realni, nije moguće za deset mjeseci ispraviti sve pogrešne poslovne poteze stvarane više od dvije decenije.
Resorna ministarstva Vlade Tuzlanskog kantona u cijelosti opredijeljena za sistemsko rješenje nagomilanih problema u vašim preduzećima, utemeljeno na važećim zakonskim propisima, pružila su pomoć upravama i nadzornim odborima svih preduzeća nad kojima Tuzlanski kanton ima prava upravljanja u poslovima izrade aplikacija za finansijsku konsolidaciju u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji. Sva preduzeća su u zakonskom roku predala aplikacije koje su obrađene ili su u toku obrade od strane formiranih komisija.

Za četiri preduzeća Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odgovarajuće odluke, a za ostale se očekuje skoro donošenje odgovarajućih odluka.
Preduzeća kojima je odobrena financijska konsolidacija moraju harmonizirati aktivnosti nadzornih odbora, uprava i sindikata kako bi uz pomoć vlasnika kapitala, Vlade Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona revitalizirala poslovanje, pokrenula proizvodnju, očuvala postojeća i otvorila nova radna mjesta. Ukoliko izostane neophodna saradnja svih navedenih aktera u pronalaženju mogućih rješenja, neizbježno je da se nad tim preduzećima otvori stečajni postupak, te će ista kroz proces stečaja pokušati revitalizirati svoje poslovanje ili će doći do likvidacije preduzeća.

Zbog svega navedenog, danas je više nego ikad ranije, neophodan konstruktivan dijalog sindikata sa vlasnicima kapitala u preduzećima, upravama, resornim ministrima i premijerom, jer će se jedino na takav način iznaći najbolja rješenja koja neće dovesti u pitanje stečena prava radnika – naveo je u otvorenom pismu premijer Tuzlanskog kantona, Prof.dr.sci. Bahrija Umihanić.

(TI)