Novčana pomoć za općine u TK-u ugrožene nevremenom

by admin
| 11:45
0206popl
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite proglasila stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizanja tla na području Tuzlanskog kantona.

 

Ova odluka donesena je nakon iscrpnog izvještaja predstavnika Kantonale uprave civilne zaštite o stanju na području Tuzlanskog kantona gdje je usljed obilnih padavina došlo do naglog porasta vodostaja svih vodotoka na području Kantona.

 

Najteže stanje je u slivu rijeke Spreče. Poplavljene su velike površine poljoprivrednog i drugog zemljišta te više stotina stambenih i pomoćnih objekata, a aktiviran je veliki broj klizišta. U toku ječerašnjeg i današnjeg dana sedam općina Tuzlanskog kantona već je proglasilo stanje prirodne nesreće.

Kantonalnom štabu civilne zaštite dat je nalog da rukovodi akcijom zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona, odnosno da koristi ovlaštenja koja ima u skladu sa Zakonom.

 

Kantonalni štab će u akcijama zaštite i spašavanja angažovati kantonalna ministarstva i uprave, direkcije, javna preduzeća, javne ustanove, zavodi, općinske štabove i strukture civilne zaštite u općinama, privredna društva, kao i druge institucije. Kako je danas naglašeno pojedine institucije, kao što je Rudarsko-građevinsko-geološki fakultet, već su stavile na raspolaganje svoje resurse.

Članovi Vlade su informisani da je na jutrošnjoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite donesena odluka o interventnoj pomoći općinama Tuzla, Živinice i Srebrenik od po 20 000 KM, a općinama Gračanica, Doboj Istok, Kalesija i Lukavac od po 10 000 KM.

Ponovoljeno je i upozorenje građanima Tuzlanskog kantona da vodu za piće iz lokalnih, gradskih i prirodnih izvora i bunara prije upotrebe obavezno prokuhavaju.

 

(TI)

Foto: Poplave u Srebreniku (foto by srebrenik.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.