Pozivom na 090 290 023 donirate 1 KM za odbanu Ilije Jurišića

by admin
| 7:18
0206ilija

Fondacije Istina pravda pomirenje (IPP), u saradnji sa više od 30 radijskih i televizijskih stanica u Federaciji BiH, pokrenula je akciju prikupljanja sredstava za troškove odbrane Ilije Jurišića, prenosi Fena.

 

Akcija “Marka za Iliju Jurišića” počela je jučer i trajat će do kraja ovog mjeseca. Po riječima predsjednika Fondacije IPP Sinana Alića, prikupljena sredstva su pored Jurišića namijenjena i za odbranu drugih branitelja BiH.

Iliju Jurišića koji je u maju 1992. godine kada se branila i odbranila Tuzla, bio dio Operativnog štaba Javne sigurnosti, Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u montiranom procesu nepravomoćno je osudilo na 12 godina zatvora za komandnu odgovornost u slučaju “Tuzlanska kolona” u maju 1992. godine.

 

Uhapšen je 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu “Nikola Tesla”, od kada izdržava određenu kaznu. Nakon što je u septembru 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu, Apelaciono vijeće je otvorilo novi pretres u kojem će biti dozvoljeno iznošenje spomenutih ključnih dokaza 23. i 24. septembra, nakon čega bi vrlo brzo trebala uslijediti i konačna presuda.

 

Sredstva za odbranu Ilije Jurišića do sada su obezbjeđivana iz budžeta Općine Tuzla i od nedavno Vlade TK-a, što je nedovoljno za finasiranje odbrane u ovom i drugim slučajevima u kojima se sudi braniteljima Tuzle i BiH.

 

Donacija od 1 KM može se izvršiti pozivom na broj 090 290 023.

 

(TI)

Foto: Ilija Jurišić (arhiv)