Općina Tuzla sinoć proglasila stanje prirodne nesreće

by admin
| 7:35
0206jala
  •  
  •  
  •  
  •  

Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, načelnik Općine Tuzla sinoć je proglasio stanje nesreće zbog poplava i klizanja tla na području općine Tuzla.

 

Tu Odluku će provesti Službe zaštite i spašavanja i to:  JKP“Vodovod i kanalizacija“ Tuzla, JKP“Komunalac“ Tuzla , JU Dom zdravlja „Dr.Mustafa Šehović“ Tuzla, JP „Veterinarska stanica „ Tuzla, Vatrogasna jedinica i Crveni križ općine Tuzla.

 

Služba civilne zaštite će prikupljati informacije sa terena, ta svakih šest sati sačinjavati informacije stanja sa ugroženih lokacija, a sredstva za provođenje akcije zaštite i spašavanja  obezbijedit će se iz Budžeta općine Tuzla namjenjena u poziciji posebne naknade za zaštitu i spašavanje.

 

Građani i pravna lica sve prijave u vezi sa poplavama i klizištima uzrokovanim obilnim padavinama mogu javljati  na dežurni telefon Operativnog centra civilne zaštite 121.

 

Inačer, u toku jučerašnjeg dana u Bogumilskoj ulici uslijed klizanja terena izvršena je evakuacija tri porodice. Usljed aktiviranja klizišta u naselju Crvene njive došlo je do oštećenja stambenog objekta, usljed čega je jedno lice i povrijeđeno, a ovo klizište prijeti i nekolicini drugih objekata. Klizišta i odroni su zabilježeni u i Obodnici, te kod UKC-a Tuzla.

 

Zabilježeno je i izlijevanje iz svojih korita manjih rječica i potoka u naseljima Grabovica, Solina i Mihatovići što je prozrokovalo štete u stambenim objektima. Zbog stvaranja velike akumulacije vode na „Pingi“, za saobraćaj je zatvorena sjeverna saobraćajnica, te se vozači uspmjerevaju na južnu magistralu što prouzrokuje velike gužve i kraće zastoje.

 

Nakon što je  većina općina u Tuzlanskom kantonu proglasila stanje prirodne nesreće, očekuje se da to u toku dana učini i Vlada Tuzlanskog kantona.

 

Tuzlainfo / A. V.

Foto: Rijeka Jala jutros

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.