Prva bh. islamski orijentisana partija bez članova u Tuzlanskom kantonu

by admin
| 7:52
0106ppp

Pojavljivanje na ovdašnjoj političkoj sceni prve islamski orijentisane partije, izavalo je mnoštvo reakcija, posebno na sve popularnijim internet forumima, gdje se mogu naći potpuno oprečna mišljenja o opravdanosti postojanja jedne ovakve partije na bh. prostorima.

 

Partija pravog puta će se na narednim izborima pojaviti u većini izbornih jedinica, a jučerašnjim ispunjavanjem preduvjeta prema CIK-u, to će u narednim danima i zvanično biti potvrđeno.

 

Osnivač partije je Admir Pozderović, trenutno angažiran kao savjetnik ministrice u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke. Kako se navodi u programskim načelima stranke na njihovoj web prezentaciji http://www.partijapp.com.ba svoja programska načela, Partija pravog puta temelji na načelima Kur’ana i sunneta.

Po svom profilu je multinacionalna i multietnička politička organizacija, slobodnih, ravnopravnih i odgovornih članova, koja djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine

 

Po svojoj orijentaciji to je proislamska partija, nastala po uzoru na tursku AK partiju Tajiba Erdogana. Odlikuje se borbom za opću pravdu i pravičan odnos prema ljudima, visokim stupnjem tolerancije, poštovanja različitosti i međuljudskih odnosa, spremnosti na dijalog i mirno rješavanje sporova.

 

– Potreba da se formira jedna ovakva partija proizilazi iz činjenice da je islamsko djelovanje farz (naredba Allaha dž.š.) i to na svakom mjestu i u svakom vremenu, gdje god ima Muslimana. Naravno, obim djelovanja uslovljen je subjektivnim i objektivnim okolnostima koje su prisutne u datom trenutku – naveli su između ostalog iz ove partije, u odgovoru na naš upit odakle ideja da se formira partija, čija su programska načela poptuna politička novina za ovdašnje prostore.

 

Trenutno vode aktivnosti na formiranju  odbora u Federaciji BiH.  Kako navode u ovoj stranci, prvim reakcijama građana su zadovoljni.

– Zbog kratkoće vremena, a ujedno i zbog želje da kod građana pobudimo samoinicijativnost i samoorganizaciju, rukovodstvo partije je odlučilo da putem medijske propagande i poziva, potakne same građane na samoinicijativno formiranje odbora po općinama. Imamo već dobre rezultate u USK I ZE-DO kantonu, te nešto manjoj mjeri na području Sarajevskog kantona. Sa područja SBK, HNK i Tuzlanskog kantona još nemamo prijava – ističu u Partiji pravog puta.

 

Tuzlainfo / A. V.