LA BELLA VITA (39): Kolumna Almira Šećkanovića

by admin
| 8:06
almir_seck6
  •  
  •  
  •  
  •  

Drugi u Bošnjaka – Bakir Izetbegović!

 

Politički život Bakira Izetbegovića još jednom je pred hamletovskim pitanjem – biti ili ne biti! Naime, čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) stavili su svojevrstan ultimatum pred Izetbegovića mlađeg, sina dosta poznatijeg oca Alije. Navodno je Bakiru predloženo da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred najjače bošnjačke stranke, ali da se prije toga, jasno i bez poznatog politikanstva, distancira od reisa Mustafe Cerića, te vlasnika Dnevnog Avaza i lidera novoformirane SBBBiH Fahrudina Radončića.

 

Laički kazano, ukoliko Bakir želi u Predsjedništvo onda se mora distancirati od onih koji su ga podržavali, pa čak i savjetovali, u borbi za stranačku fotelju, gdje je, posjećamo, poražen od aktuelnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

 

Izetbegovićevo distanciranje od Cerića i Radončića priželjkuje većina sadašnjeg SDA-ovog rukovodstva na čelu sa Sulejmanom Tihićem. Naime, Tihić zna da bi takav Izetbegovićev stav bio i najveći udarac pomenutom tandemu, te da bi, nakon njega, reformisana, te vjerovatno jedinstvena, SDA krenula krupnim koracima naprijed. Bakirov povratak u legelne organe stranke značio bi i povratak oko 350 stranačkih ljudi, koji su, na proteklom Kongresu, podržali Alijinog sina. Takvo jedinstvo vratilo bi SDA na staze stare slave, a njihov postizborni potencijal dovelo do maksimuma.

 

Problem za najjaču bošnjačku stranku bilo bi eventualno Bakirovo odbijanje kandidature, a pri tom i distanciranja od Cerića i Radončića. Tada bi Sulejman Tihić definitivno morao prekrižiti 350 svojih „odmetnika“, što bi značilo da stranka na naredne izbore, možda i presudne za njenu budućnost, izlazi u krnjem sastavu – bez ljudi čija imena imaju težinu, a čije ideje vode ka pobjedi. Takav je i Bakir Izetbegović, koji ukoliko odbije Tihićevu ponudu u isto vrijeme potpisuje kraj svoje političke karijere. U okvirima SDA bio bi marginaliziran, a u drugu stranku mu srce ne bi dalo.

 

No, kako svaka dobra priča ima dobar zaplet, tako i saga o Bakiru Izetbegoviću i njegovom predsjedniku Sulejmanu Tihiću mora imati takav! Naime, najava Bakirove kandidature, pod unaprijed opisanim uslovima, predstavlja i konačan stranački obračun. Ukoliko Izetbegović pobijedi na izborima onda će zauzeti postolje do Sulejmana Veličanstvenog, s punim pravom da za četiri godine zauzme i sam tron! Eventualni poraz bio bi jasna poruka 350-torici odmetnika – Izetbegović je gubitnik i u njemu nema ništa Alijino! Žica je tanka, a puno igrača!?

 

Elem, u svemu ovome ne treba zaboraviti ni ulogu Harisa Silajdžića, bošnjačkog lidera, koji je već najavio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. PrvI u Bošnjaka čeka drugog – najvjerovatnije Bakira Izetbegovića…

 

Almir ŠEĆKANOVIĆ

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.