Grad Tuzla: Počele pripreme za Sajam malog biznisa

by admin
| 18:32

U Službi za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti održan je prvi sastanak odbora za organizaciju Sajma malog biznisa koji će se u Tuzli održati u maju, a s ciljem da prezentira reviju poslovnih ideja koje se mogu realizirati sa malim ulaganjima i time pomoći mnogim nezaposlenim i obespravljenim radnicima.

Za razliku od drugih sajmova poduzetništva i malog biznisa, Sajam u Tuzli će akcenat staviti na edukaciju i prenošenje znanja, kako bi se građani koji traže posao mogli putem predavanja na Sajmu upoznati sa desetinama poslovnih ideja u kojima možda pronađu šansu za sebe i svoju porodicu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Privredne komore Tuzlanskog kantona, Udruženja samostalnih privrednika, Udruženja poljoprivrednika BOSPER, Udruženja BOSFAM, Kuće Plamena mira, Udruženja pčelara, sa intencijom da se krug u organizacionom odboru proširi za sve subjekte koji mogu doprinijeti uspješnoj realizaciji prvog Sajma malog biznisa u Tuzli.

Zaključeno je da sudionici sastanka sačine svoje prijedloge izlagača i predavača, kao i da se malim poduzeticima javno ponudi mogućnost predstavljanja svojih proizvoda i prenošenja svoga znanja na Sajmu malog biznisa. Kao poseban segment realizirat će se predstavljanje opreme za male biznise.

Rečeno je da bi se u narednih mjesec dana trebao znati preliminarni spisak izlagača proizvoda i tema koje će se obrađivati s ciljem prenošenja znanja o pokretanju određenih malih biznisa. Javnost će blagovremeno bit obaviještena o tajmingu predavanja, tako da će svako za sebe moći odabrati koje predavanje želi posjetiti i na konkretnim iskustvima se podučiti mogućnostima pokretanja svoga malog biznisa.

Planirano je da predavanja o malim biznisima budu adekvatno medijski popraćena, tako da će se ne samo posjetitelji u Tuzli, već i javnost u Bosni i Hercegovini, moći putem snimaka na internetu, okoristiti o znanje o pokretanju malih biznisa. Time će, rečeno je, tuzlanski Sajam biti od koristi za Bosnu i Hercegovinu i za regiju.

Na kraju je izraženo zadovoljstvo odijekom koji je projekat Sajma malog biznisa u Tuzli imao u zemlji i regiji, budući da su svi vodeći mediji prepoznali ideju Sajma kao svojevrsnu intervenciju ka socijalnim problemima i njihovom prevazilaženju kroz vlastitu invenciju i kreativnost.

(TI)