Prijedlog poslanika SZBiH: Broj ministara u Vladi Tuzlanskog kantona smanjit sa 12 na 8

by admin
| 11:41

Klub poslanika SBiH u Skupštini TK uputio je Poslaničku  inicijativu koja se traži da se broj ministara u Vladi Tuzlanskog kantona smanji sa dvanaest na osam.

Kako su su naveli izmjenama bi se Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstvo razvoja i poduzetništva spojili  u jedno Ministarstvo za privredu, a Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstvo zdravstva spojili bi se  u zajedničko  Ministarstvo za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i povratak.

Također predloženo je da se Ministarstvo finansija i Ministarstvo pravosuđa i uprave spoje, a da turizam koji je u sastavu Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja bi pređe u nadležnost postojećeg Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, zbog svoje uske povezanosti sa oblastima ovog ministarstva.

-Napominjemo da se ovim neće uticati na radna mjesta postojeće državne službe ali da je nužna reorganizacija kako bi se dobila jeftinija ali i efikasnija administracija. Ovaj posao oko smanjenja broja ministarstava je jedino moguće uraditi na početku mandata i tako usvojiti standard za buduće vrijeme. Takođe jasno je da postoje vrlo srodna ministarstva, ali i ministarstva koja u svom opisu poslova skoro da nemaju nikakve nadležnosti. Kad se tiče spajanja ministarstava ono bi se potpuno funkcionalno završilo na način uspostavljanja funkcionalnije, organizovanije i ekonomičnije Vlade TK-a – istakli su u KV  SZBiH TK.

Kako je navedeno, novom organizacijom rada Vlade TK na godišnjem nivou obezbijedile bi uštede  u iznosu od 1.150.000,00 KM, a ta sredstva bi se mogla usmjeriti za rješavanje statusnih pitanja obespravljenih radnika u TK.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.