Optužen Jasmin Halilović: Osumnjičen za krađu 175.000 KM sa računa UK PZC „Stupine“

by admin
| 15:58

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu postupajućeg tužioca protiv Jasmina Halilovića (50), nastanjenog u Tuzli, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo prevara  u sticaju sa produženim krivičnim djelima krivotvorenje isprave i posebni slučajevi krivotvorenja isprave.

U optužnici je navedeno da je Halilović u periodu od marta 2009. do marta 2012. godine, svjestan da izrađuje lažne isprave koje je upotrijebio kao prave, sačinio 39 virmanskih naloga i ovjerio ih pečatom Udruženja kupaca „PZC Stupine“ Tuzla u kojem je bio član, na kojima je krivotvorio potpis  ovlaštene osobe i potpisnika tog Udruženja, te je  sa namjenskog podračuna i  računa Udruženja na svoj račun prebacio oko 175.000 KM. Na taj način je u ovom iznosu sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist a oštetio Udruženje i druge članove.

Dakle, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od tri godine, je sačinio veći broj lažnih isprava i lažnim prikazivanjem podataka doveo druge u zabludu i time ih naveo da čine na štetu tuđe imovine – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Na namjenski podračun, sa kojeg je otuđen najveći od ukupnog iznosa od 175.000 KM, udruženi kupci prostora i garaža u PZC “Stupine” su uplaćivali sredstva kojima se trebala finansirati legalizacija objekta i kasnija uknjižba pojedinačnih prostora.

Jedna od osoba, za čije se krivotvorenje potpisa sumnjiči Halilović je i tuzlanski advokat Faik Muhić, u navedenom periodu predsjednik spomenutog udruženja kupaca.

(Tuzlainfo)