Novo u UKC Tuzla: Bezbjedan porod od sada i u ambulantnom vozilu!

by admin
| 17:57

Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, bit će donirana mobilna zdravstvena klinika, sa standardnim opremljenim ginekološkim stolom, mobilnom ultrazvučnom i drugom potrebnom opremom za hitnu pomoć.

Mobilna klinika (ambulantno vozilo) će osigurati pristup i brigu za majke koja uključuje pre- i post-natalnu skrb te bezbjedan porod, pogotovo za žene kojima je ta briga potrebna u ruralnim krajevima tuzlanske regije, a koji su 2014. godine bili  pogođene poplavama.

Mobilna klinike će se koristiti i u redovnim uslovima i u vanrednim, hitnim situacijama, ukoliko se za to ukaže potreba, a očekuje se da će oko 3.600 žena godišnje u ovim područjima dobiti svu potrebnu zdravstvenu njegu zahvaljujući mobilnim klinikama.

Sredstva za nabavku dviju mobilnih klinika jednu za UKC Tuzla, a drugu za Dom zdravlja Doboj,  u vrijednosti od 100.000 američkih dolara osigurao je Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO) u okviru UN-ovog Programa oporavka od poplava “Danas za nas”.

Predstavnici agencija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, entitetskih minstarstava zdravlja i gradskih vlasti upriličit će zvaničnu primopredaju dvije mobilne zdravstvene klinike, jednu Kliničkom centru Tuzla a drugu Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Dom zdravlja” Doboj, u četvrtak,  12. februara 2015. godine.

(Tuzlainfo) / Foto: Ilustracija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.