Novi prijedlog: Zlatan Saračević četvrti kandidat DF-a za ministra obrazovanja TK

by admin
| 20:08

Nakon tri neuspješna pokušaja da pronađu rješenje za ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, iz Demokratske fronte mandataru za sastav Vlade TK Begi Gutiću, izašli su sa novim rješenjem.

Riječ je o Zlatanu Saračeviću, proslavljenom atletičaru, bacaču kugle, dizaču tegova, te sportisti stoljeća grada Tuzle.

Ovo je već četvrti po redu prijedlog za ministra obrazovanja, kojeg je mandataru Gutiću (SDA) predložila Demokratska fronta.

Prethodno su od ministarske fotelje odustali Sabid Zekan, Mirela Duranović te Aldina Kesić. Zbog unutarstranačkih sukoba između Kantonalnog odbora DF-a u Tuzli i centrale u Sarajevu, došlo je i do određenog zastoja u formiranju nove Vlade TK, a pozicija ministra obrazovanja, kao jednog od najznačajnijih resora, očito je nerješiva enigma za kadrove Komšićeve stranke.

Političkog angažmana Saračević do sada nije imao, a DF-u je pristupio netom prije oktobarskih izbora, na kojima je ova stranka po broju osvojenih glasova bila treća u TK.

Zlatan Saračević proslavljeni je atletičar u bacanju kugle i dizanju tegova, a ostat će upamćen i kao sportista, koji je 1992. godine ponio prvu zastavu sa ljiljanima, samostalne Bosne i Hercegovine na Olimpijskim igrama u Barceloni. Višestruki je šampion i rekorder bivše države u bacanju kugle i dizanju tegova.

Podsjetimo i to, da je Zlatan Saračević prije nekoliko dana uspješno odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli, a tema rada bila je „Maksimiziranje rezultata bacanja kugle pomoću modeliranja kinematičkih varijabli“.

(Tuzlainfo/Bportal.ba)