Prijem kod gradonačelnika Tuzle: Predstavnici četiri škole iz Švedske u posjeti BiH

by admin
| 11:28

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je danas je primio učesnike projekta ”Latinska ćuprija”, koji se realizuje u povodu obilježavanja 100 godina od I svjetskog rata. Učesnici ovog projekta su profesori i učenici iz Švedske i Bosne i Hercegovine koji pod pokroviteljstvom SHL, Njemačke ambasade i Komisije EU u BiH participiraju u programu razmjene učenika.

Ovom prilikom gradonačelnik Imamović je u ime svih građana izrazio dobrodošlicu učesnicima i iskrenu zahvalnost za interesovanje o historiji i kulturi BiH koju su pokazali učenici i profesori iz Švedske. U razgovoru sa prisutnim gostima gradonačelnik Imamović je preporučio da posjete veliki broj znamenitosti Grada Tuzla koje čuvaju prirodno i kulturno naslijeđe ovih prostora i da Grad Tuzlu posjete u toku ljeta kada je najljepša.

Predstavnici četiri škole, učenici i profesori iz Geteborga su prenijeli svoja iskustva i saznanja o BiH, ali i radu gradonačelnika Imamovića kroz ostvarene rezultate u polju razvoja grada kao i književne radove  koji se čitaju u Švedskoj. Predstavljeni su i projekti koje naši učenici u Švedskoj praktikuju u toku vannastavnih aktivnosti sa ciljem očuvanja bosanskohercegovačke tradicije.

Pored učenika iz BiH delegacija je sastavljena od djece švedskog, iranskog i ruskog porijekla, koja su pokazala veliko interesovanje za istoriju i kulturu svojih vršnjaka, istakla je Tifa Osmanbegović, supervizorica grupe iz Švedske i nastavnica bosanskoga jezika u švedskim školama.

Domaćin projekta Hemijska škola Tuzla, je idejom i programom zadovoljila uslove konkursa koji je prije svega zahtijevao partnerstvo škole iz BiH i EU, njihovo povezivanje i razmjenu učenika sa ciljem razbijanja predrasuda, promocije mira, tolerancije i različitosti. Delegacija od 17 učenika i 4 profesora je iz Geteborga avionom sletila na tuzlanski aerodrom 7. februara odakle će se, nakon obilaska nekolikog gradova i općina u BiH, 14. februara vratiti u Švedsku. Autorica i supervizor projekta je profesorica u Srednjoj hemijskoj školi, Amela Isanović.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.