Košarkaši Slobode večeras u finalu Kupa BiH (TV Hayat od 20 sati)

by admin
| 7:20
ksbih2901

Košarkaši Slobode, uspjeli su sinoć na vrućem terenu pobjediti domaćina završnice Kupa BiH ekipu Čapljine (80:78), te plasirati se u finale ovog takmičenja, gdje će večeras odmjeriti snage sa ekipom sarajevske Bosne ASA BH TELECOMA.

 

Nakon 2002. godine ovo je Slobodi prvo finale kup takmičenja, koje su od kako se igra zajednička liga sa ekipama iz FBiH a kasnije i manjeg bh. entiteta, Tuzlaci osvajali dva puta. Uspjeh ekipe Senada Muminovića je veći time što je starosni prosjek tuzlanskih golobradih mladića svega 22 godine i što je Sloboda u ovu sezonu ušla sa dosta manjim budžetom i klupskom politikom orijentisanja na mlade igrače većinom iz vlastitog pogona i klubova iz TK-a.

 

Inače, za većinu bh. medija koji su se bavili ovim košarkaškim događajem, Sloboda je “iznenadila” Čapljinu i ako je o tradiciji i načinu rada u ove dvije košarkaške sredine suvišno govoriti. Međutim, nije se teško oteti utisku da su Tuzlaci pokvarili planove ove sezone izuzetno organizovanom domaćinu, ali i onima koji bi im rado zahvalili na izuzetno skupoj organizaciji finala (budžet je iznosio oko 50.000 KM). Tako su se grupi “ožalošćenih” sinoć priključili i komenator NTV Hayat i sukomenatator Vječislav Tolj, koji su ekipu Slobode (ili kako su ih oni nazivali ekipa Tuzle) već bili otpisali na samom početku utakmice, nemogavši se načuditi “izdržljivošću tuzlanske mladosti”.

 

Inače, utakmica je pored rezulatske neizvjesnosti bila “partija šaha” u kojoj je prednosti svoje ekipe bolje iskoristio tuzlanski stručni štab. U prvom poluvremnu Tuzlake su igri držali Halilović i donekle Halilbegović, da bi u drugom proradili organizator igre Adamović i centar Suljagić, koji su sa solidnim Peršićem postignutim ključnim poenima bili najzaslužniji što ćemo košarkaše Slobode gledati u večerašnjem finalu.

 

Utakmica je na programu u 20 sati uz direktan TV prijenos, a košarkaši Slobode ove sezone su već nekoliko puta dokazali da mogu odigrati kvalitetnu utakmicu i pobjediti kada to mnogi i neočekuju. Bosna, uz sve današnje kvalitete nije moćna ekipa iz prošlih sezona, a dali će Tuzlaci znati iskoristiti sve nedostatke izabranika Dejana Parežanina vidjet ćemo večeras.

 

Na kraju, teško se ne osvrnuti na ono što više i nije vijest, a to je gotovo preslikani ambijent sa svih završnica bh. takmičenja koji se održavaju u kantonima sa hrvatskom većinom. Naime, zahvaljujući ikonografiji na tribinama, te muzici sa zvaničnog razglasa, neupućeni stranac bi lako mogao pomisliti da se nalazi na završnici kupa Hrvatske. Ali o tome bi trebali razmišljati oni koji su sredini skolonoj svemu nabrojanom i povjerili Kup Bosne i Hercegovine.

 

Tuzlainfo / N. Ć.

Foto: Ilustracija