Godišnjica: Tuzlaci obilježili “7. februar” pred spaljenom zgradom Vlade TK

by admin
| 15:08

Tačno godinu dana navršilo se otkako je val nezadovoljstva obespravljenih radnika, sa tuzlanskih ulica proširen i na ostale gradove u Federaciji BiH, a rezultirao je paljenjem kantonalnih vlada, općina, te smjenom premijera i ministara.

 

Tuzlaci su se danas simbolično okupili pred zgradom zapaljene Vlade TK, proučivši novim vlastima da neće dozvoliti nerad, koji su po pitanju radničkih prava sprovodili njihovi prethodnici. Na mirnim protestima u Tuzli danas se okupilo oko 500 građana iz cijelog Tuzlanskog kantona, uglavnom radnika uništenih preduzeća.

-Godinu dana poslje ponovo smo tu. Protesti iz 2014. nisu dali očekivane rezultate, ali smo se okupili da obilježimo godišnjicu, kako to mi zovemo, revolucije, ustanka, bune građana. Digli smo se protiv vlasti koja tada nije radila u interesu radnika. Pozitivna stvar protesta je to što smo obezbijedili za oko 2.000 radnika zdravstveno osiguranje, koji to do tada nisu imali. Vlast se plaši mase i naroda-kazao je za Bportal.ba Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, koji je bio današnji organizator protesta u Tuzli.

Upitan, da li se 7. februar 2014. godine može ponoviti, Kopić je odgovorio:

-Može. Ne bude li nova vlast rješavala naša zakonom zagarantovana prava, februar može biti puno gori, ja bi čak rekao i puno krvaviji-kazao je Kopić.

Sindikat solidarnosti tražit će od nadležnih da se spaljena zgrada Vlade TK nikada ne obnovi, te da u budućnosti postane svojevrsni spomenik radničkog otpora, ispred kojeg bi se radnici u znak sjećanja okupljali svakog 7. februara.

Godinu dana nakon velikih demonstracija, na mirne proteste danas je došao i Hrustan Muminović, radnik tuzlanske Dite. Pomaka od prošle godine ne vidi ni on.

-Ekspertna vlada ništa nije pokrenula. Radnici su ponovo na ulicama. Radnicima dajemo rok od 100 dana da se konsoliduju i da ozbiljno počnu raditi na rješavanju naših problema. Ako ne urade, slobodno mogu reći, neka očekuju još veće demonstracije-kaže Muminović.

Na 100 dana čekanja da nova vlast počne raditi, ne pristaje i Hasan Užičanin, predsjednik Sindikata Fabrike obuće „Aida“.

-Nemamo mi vremena za 100 dana njihovog plana. Mi ćemo na ulice izaći za par dana. Dosta smo čekali, čak i previše! Ništa se promijenilo nije. Mi smo i dalje na ulici te i dalje nemamo posla. Od 1997. godine do danas, kako je koji menadžment i vlada dolazio, tako nas je i uništavao-kaže Užičanin.

Na protestima u Tuzli danas su bili radnici iz uništenih ovog grada, te radnici članovi Plenuma građana iz Gračanice, Srebrenika, Lukavca, Živinica, Gradačca 

(Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.