Iz pera Vlastimira Mijovića: Crni fondovi

by admin
| 9:38
market0102

U vrijeme Alijanse za promjene, kad je Zlatko Lagumdžija dominirao političkom scenom, među agencijama koje se bave marketingom, promocijom i odnosima s javnošću poput meteora u vrh je uzletjela firma njegove supruge. Nikad, međutim, nije utvrđena formalna veza između ta dva uspjeha, premda su mnogi političari i mediji tvrdili da je lider SDP-a namještao poslove svojoj životnoj saputnici.

 

Slično će se vjerovatno okončati i optužbe na račun Ive Sanadera, kojeg se tereti da je jednoj zagrebačkoj agenciji boksao unosne reklamne i PR angažmane, direktno to tražeći od najvećih hrvatskih kompanija. U svom TV istupu za tu vrstu političko-poslovnog reketiranja optužio ga je jedan od čelnika Croatia osiguranja.
Stvar će, kako se najavljuje sa Sanaderove strane, završiti na sudu. No, epilog je manje važan, obično se u ovakvim aferama sve zabašuri i na kraju vuk proguta magarca.

 

No, i u hrvatskom i u našem slučaju nema nikakve dvojbe da se najbolji poslovi oduvijek namještaju prijateljima, rodbini, stranačkim pobočnicima i simpatizerima. Osobito je to popularno u tzv. marketinško-promotivnom sektoru, gdje se, naročito za medijsko reklamiranje u kojem takve agencije posreduju, vrti golem novac, a da za njegov plasman od naručioca ka medijima ne treba gotovo nikakva pamet. Tu je i najlakše dio provizije sakriti, odnosno isplatiti onima koji snose glavne zasluge za čitav aranžman. Dakle političarima lično ili pak njihovim strankama za izborne i druge crne fondovi.

 

Uz saglasnost autora preneseno sa: mijovic.com

Foto: Ilustracija