UKC Tuzla: Primjenjena najsavremenija metoda u hirurškom liječenju tumora prsne kosti

by admin
| 19:02

Na Odjeljenju torakalne hirurgije Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla primijenjena je najsavremenija metoda u hirurškom liječenju tumora prsne kosti – saopćeno je iz UKC Tuzla.

Tim prof. dr. sc. Gorana Krdžalića uradio je tridesetpetogodišnjoj pacijentici iz Tuzle hiruršku resekciju tumora grudne kosti i stabilizaciju grudnog koša dual sintetskom i titanijum MESH tehnikom koja je do sada primijenjena samo u nekoliko kliničkih centara u svijetu.

Po riječima prof. dr. Krdžalića pacijentica se žalila na jake bolove i otok u predjelu prsne kosti i vrata, praćenih otežanim gutanjem i pritiskom u grudnom košu.

Nakon radioloških dijagnostičkih procedura utvrđeno je postojanje tumora gornje trećine prsne kosti veličine 5×7 cm. Na Odjeljenju torakalne hirurgije Klinike za hirurgiju pacijentici je urađen operativni zahvat pri čemu su primijenjena najsavremenija tehnička rješenja u hiruškom liječenju tog oboljenja.

– U prvoj fazi operacije tumor je s gornjom trećinom prsne kosti pažljivo odvojen od velikih krvnih sudova koji se ulijevaju u srce i zatim reseciran, a u drugoj fazi ova anatomska regija je stabilizirana posebnom tehnikom koja podrazumijeva kombinaciju sintetičkih i titanijumskih MESH-mrežica. Cilj ove tehnike je potpuna zaštita srca i velikih krvnih sudova uz očuvanje respiratorne funkcije grudnog koša – pojašnjava prof. dr. Krdžalić.

Po dostupnim objavljenim radovima u naučnim bazama podataka ta tehnika je primijenjena samo u nekoliko kliničkih centara i to u Istanbulu, Rijadu, Pekingu i Tokiju.

U saopćenju za javnost navodi se da je tim koji je izvršio spomenutu operaciju zadovoljan jer je pacijentica bez komplikacija napustila UKC Tuzla kao i što je operativna procedura izvedena samostalno bez supervizije.

– Po uobičajenom protokolu ovaj slučaj će biti objavljen i u relevantnim međunarodnim naučnim časopisima. Tim koji je izvršio operativni zahvat činili su prof. dr. Goran Krdžalić, dr. Nermin Mušanović, mr. sc. dr. Merana Rifatbegović, dr. Nusret Ramić, mr.sc. dr. Zlatan Alić, dr. Damir Pavlović, viša med. sestra Izeta Čorhodžić i viša med. sestra Ganiba Kovčić – navodi UKC Tuzla.

(TI)