Univerzitet u Tuzli: Apel za donošenje propisa koji će prepoznati bolonjske propise

by admin
| 19:13

U prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli, održana je press konferencija na temu “Nedonošenje propisa od strane Vlade Tuzlanskog kantona za bolje funkcioniranje Univerziteta u Tuzli”.

Kako je na press konferenciji istaknuto, više od tri godine čeka se da Vlada TK donese potrebne pravne norme za bolju organizaciju nastave, prije svega na drugom i trećem ciklusu studija, te da se postojeći standardi usklade sa bolonjskim procesom.

˝Mi smo u dosadašnjem radu uglavnom radili po onim principima i pravilima po kojima se radilo zadnjih 20-30 godina. Činjenica da je II ciklus po ekvivalenciji u pravnom smislu adekvatan onom što je ranije bio postdiplomski studij, nije predstavljao poseban problem za organizaciju nastave na II, niti na III ciklusu. Međutim, za jedan kontinuiran i organiziran, dobro osmišljen rad Univerziteta na II i III ciklusu i organizaciju nastave i naučno-istraživačkog rada na ova dva ciklusa, neophodno je donijeti nove standarde i normative koji će prepoznati bolonjske interese i bolonjsku filozofiju visokog obrazovanja. Potrebne akte trebala je donijeti još davno neka od prethodnih Vlada. Oni to nisu uradili. Zato se sada susrećemo sa problemom te vrste. Nadam se da će Vlada TK koja dođe donijeti potreban akt i time dati mogućnost za nesmetanu organizaciju nastave na II i III ciklusu studija˝, naglasio je prof. dr. Enver Halilović, rektor Univerziteta u Tuzli.

S obzirom da uskoro počinje formiranje Vlade TK, očekuje se da bi Vlada do maja, kada se i raspisuju konkursi za upis na sva tri ciklusa, mogla donijeti propise za bolje funkcionisanje Univerziteta.  U suštini problem se ponajviše ogleda u angažmanu nastavnog osoblja. 

˝Stvara se okolnost da nastavnici Univerziteta u Tuzli ne mogu izvoditi nastavu na drugom i trećem ciklusu studija zbog toga što nisu stvorene pretpostavke pravne prirode za njihovo izvođenje nastave, a da nastavu mogu izvoditi samo profesori sa drugih univerziteta. Mi smatramo da je to loša stvar, devalvira i vrijednost naših nastavnika i našeg Univerziteta. Mi takvu okolnost ne možemo prihvatiti˝, zaključio je rektor Univerziteta u Tuzli.

Press konferencija bila je i svojevrsni apel Vladi TK da ubrza proces oko donošenja potrebnih pravnih normi.

Uz rektora Univerziteta u Tuzli, prisutni su bili i prorektori, generalni sekretar, te dekani fakulteta/Akademije Univerziteta u Tuzli.

(TI/untz)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.