Preminula Viktorija Vikica Stefanović: Sutra posljednji ispraćaj prvakinje drame NP Tuzla

by admin
| 12:54

JU Narodno pozorište Tuzla, danas je saopštilo da i obavijestilo sve teatarske radnike, pozorišnu publiku i prijatelje, da nas je zauvijek napustila naša draga Viktorija Vikica Stefanović istaknuta bh glumica i prvakinja drame Narodnog pozorišta Tuzla

Rođena je 23. decembra 1926. u Čevljanovićima kod Sarajeva. Od 1935. živi u Zenici, stiče osnovno i srednje obrazovanje. Po završetku Drugog svjetskog rata uključuje se u rad amaterskog društva „Iskra“, a po osnivanju Zeničkog narodnog pozorišta među prvima dobiva angažman kao profesionalna glumica. Nakon sedmogodišnjeg rada u ovom pozorištu odlazi u Nikšić, ostaje samo jedno sezonu, a zatim seli u Šibenik. U Šibenskom narodnom kazalištu radi sedam godina. Iz Šibenika dolazi u Tuzlu gdje provodi ostatak svoje bogate umjetničke karijere. Ljubiteljima pozorišta ostaće u sjećanju kao izuzetna glumica koja je igrala mnoštvo predstava i za svoje umjetničkog agnažovanje dobila velik broj nagrada i priznanja.

Posebno će ostati zapamćena njena uloga u predstavi Gospođa ministraka (sezona 1981/82) sa kojom je obilježila 35 godina umjetničkog rada. Od dasaka koje život znače i tuzlanske publike Vikica se oprostila sa predstavom Poslednja karika (sezona 1996/97).

Viktorija Vikica Stefanović uvjeravala nas je u poznatu istinu: biti glumac – znači ne živjeti jedan život, znači živjeti bezbroj života, vječno biti u pokretu – i mlad! A to je moguće jedino ako glumac i sebe i pozorište shvati i prihvati kao dug prema čovjeku, kao ljepotu, kao ljubav. Vikica je od samog početka shvatila i ostvarila visoke stvaralačke domete i u toku svog rada postala legenda tuzlanskog i bh glumišta.

Komemoracija će se održati u subotu 31. 01. 2015. godine u 10,00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Posljednji ispraćaj je ispred Komemorativnog centra u Tuzli u subotu 31. 01. 2015. godine u 13,00 sati, a ukop će se obaviti na Ateističkom groblju „Trnovac“ u Tuzli.

(TI)