LA BELLA VITA (9): Kolumna Almira Šećkanovića

by admin
| 10:14
almir_seck6

Kupite Klintona, povoljno! 

 

Kosovski Albanci danas će u Prištini, na Trgu Bila Klintona, postaviti bistu sa likom ovog nekadašnjeg predsjednika SAD-a. Biće to način da se Hašim Tači i co. zahvale Klintonu što je u vrijeme svoje vladavine najjačom svjetskom silom poštovao principe na kojima počiva njena politika, odnosno što je vjerovao u američki ideal novca i lobiranja. Ujedno, današnji čin predstavlja i najavu nove kosovske, diplomatske, ofanzive, koja će, ako se nijet provede u djelo, okončati aktuelni status quo i pokrenuti novi talas priznanja ove mlade države.

 

Albanci su u posljednjih deset godina naučili gdje i kako usmjeriti novac, pa je postavljanje biste tek jeftina investicija, kojom se podmiruje Klintonova sujeta i kupuje naklonost njegove supruge, državnog sekretara Hilari Klinton. Bivši predsjednik će u maniru dobrog lobiste, vjerovatno u besjedi na bračnom jastuku, šapnuti svojoj ljubljenoj koju dobru za Kosovo, jer nije mala stvar dobiti bistu za uredno primljeni novac.

 

Kosovo je nauku o Bilu Klintonu i njemu sličnim moglo naučiti samo od bosanskohercegovačke ratne vlade. Vjerujem da se cijenjeni čitaoci sjećaju Muhameda Šaćirbeja, koji je u to, ratno, doba, s novcem raznoraznih donacija, nogom otvarao vrata po Kongresu, dok je njegov šef, tada mlađahni i ljepuškasti Haris Silajdžić, istim novcem podmirivao potrebe raznoraznih lobističkih kuća od istočne do zapadne obale. Doda li se tome i sposobnost Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike BiH, da arapski novac uredno usmjeri američkim partnerima, onda je jasna matrica na osnovu koje je opstala Bosna i Hercegovina. Znači, ratnu BiH, vojnički izuzetno slabiju od neprijatelja, spasio je novac, kojeg su predstavnici tadašnje vlasti vješto kanalisali u ruke američkih lobista, a oni u novčanik Bila Klintona. Po istom principu Kosovari su, deset godina kasnije, kupili svoju nezavisnost.

 

I dok junaci s početka naše priče prave biste „zaslužnim“ predsjednicima, današnji čelnici bosanskohercegovačke vlasti ruše davno kupljeno povjerenje. Bošnjaci ne pomišljaju odriješiti svoju kesu, iako se busajući u prsa vole pozivati na „jednu i jedinu domovinu“. Ostali narodi, izuzev časnih izuzetaka, nit imaju novca, nit volje da lobiraju za bolju državu. Čak naprotiv! O sudbini države brine tek poneki dolar iz vakta Alije Izetbegovića zagubljen u novčaniku Bila Klintona ili nekog drugog lidera.

 

Željko Komšić je nedavno odbio posjetiti Švedsku, iako ta zemlja vodi glavnu riječ oko ustavne reforme!

 

Almir Šećkanović