Rektor Tufekčić: Studentima je nuđeno 100.000 KM da me smijene!

by admin
| 14:55
11
  •  
  •  
  •  
  •  

Protesti studenata zbog neispunjenja zahtjeva koje je Unija studenata Univerziteta u Tuzli uputila Vladi Tuzlanskog kantona i Senatu Univerziteta, a zašto se bore posljednjih mjesec dana, i danas su nastavljeni u vrijeme zasjedanja Skupštine TK.

 

Današnji protesti na kojima se okupilo oko 200 studenata, iznudili i sastanak predstavnika studenata, ministrice Mirzete Hadžić Suljkić i rektora Dr. Sci. Džeme Tufekčića.

Kako su kasnije istakli sudionici sastanka razjašnjeno da studentni ne traže bezuslovni prelazak u određene godine studija, kako je to bilo pokušano da se predstavi javnosti. Zakon koji je predložila Vlada u kome su sadržani amandmani poslanika Skupštine sa prošle sjednice bit će uvršteni u dnevni red ove koja je u toku, a također je istaknuto da nije bilo riječi o zahtjevu za smjenu rektora, čime se jutros špekulisalo.

 


Međutim, dnevnu senzaciju je ponudio rektor Dr. sci. Džemo Tufekčić koji je u izjavi za BH radio 1 optužio studente da protestvuju za grupu nastavnika, a ne za sebe i to sve za ponuđenu veliku svotu novca..

– Iza svega stoje pojedini nastavnici sa Univerziteta, koji na ovaj način žele destabilizovati Univerzitet i degradirati njegove vodeće ljude. Imam određene informacije da je studentima koji protestvuju nuđen novac da smijene rektora – izjavio je rektor Univerziteta u Tuzli Džemo Tufekčić u mikorfone BH radija 1, a na novinarsko insistiranje potvrdio da se radi o sumi od 100.000  KM.

 

Na ovaj način, prvi čovjek Univerziteta u Tuzli direktno i javno je  optužio pojedine radnike Univerziteta i studente, što je prava rijetkost kada su u pitanju dešavanja na visokoškoškolskim ustanovama.

 

Zanimljivo će biti kako će na rektorovu izjavu reagovati studentska udruženja, ali i ovdašnje Tužilaštvo koje bi prema principima po kojima funkcioniše trebalo pokrenuti istragu protiv onih za koje rekotor “ima saznanja”, ili protiv samog rekotra za iznošenje teških optužbi.

 

A. V.

 

Foto: 1. (cin.ba). 2. (ilustracija – web izvori)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.