„Sportskivremeplov.ba“: U Tuzli promovisano drugo izdanje knjige o 115 bh. velikana

by admin
| 16:13

Dopunjeno izdanje knjige „Sportskivremeplov.ba“, autora Muhameda Bikića, danas je uz prisustvo predstavnika medija, ljubitelja pisane riječi i značajnih imena iz svijeta sporta promovisano i u Tuzli.

„Sportskivremeplov.ba“ svoje prvo izdanje, koje potpisuje izdavačka kuća Buybook, doživio je 2013. godine, a drugo, dopunjeno izdanje, koje ubuhvata 115 priča o velikanima bh. sporta, izašlo je ovih dana.

Knjiga je doživjela 12 promocija širom Bosne i Hercegovine i regiona, a u Tuzli su je u BKC-u promovisali legendarni igrači Slobode Rizah Mešković i Dževad Šećerbegović, novinari Almir Šećkanović i Nedim Ćudić, te domaćin i suorganizator Semir Fejzić, direktor BKC-a Tuzla.

Na promociji je posebno istaknuto da Tuzla  i tuzlanska regija, prostor u kojem je stasalo na stotine vrhunskih sportista i desetine istinskih sportskih legendi, imaju značajan prostor i u ovoj knjizi.

Tako su se među odabranim u dva izdanja knjige „Sportskivremeplov.ba“ našli sportisti koji su stasali na prostorima tuzlanske regije ili nosili dresove ovdašnjih klubova poput Dževada Šećerbegovića, Rizaha Meškovića, Mustafe Hukića, Merseda Kovačevića, Mirze Delibašića, Razije Mujanović, Time Džebo, Jasmina Mrkonje, Danijala Pirića, Admira Smajića, Fahrudina Omerovića, Svjetlane Kitić, Zlatana Saračevića, Mehmeda Sokolovića, te bivših i sadašnjeg trenera FK Sloboda Miroslava Blaževića, Vlatka Glavaša i Husrefa Musemića i mnogih drugih koji se mogu dovesti u vezu sa tuzlanskim sportskim kolektivima.

-Tuzla s razlogom nosi epitet grada sporta i rame je uz rame sa Sarajevom kada rezimiramo rezultate koji su postigli njeni klubovi i imena sportista koji su ovdje stasali. Njih i ono što su oni napravili ne smijemo zaboraviti i ova knjiga je moj doprinos da se češće sjećamo bh. sportskih velikana – istakao je autor mr. Muhamed Bikić, sportski novinar i publicista.

Autor je napomenuo da je u knjizi obuhvatio bh. sportske legende čije se karijere vežu za period prije osamostaljenja BiH, a da će se mjesta za one koji su sportsku javnost zadužili kasnije, biti prostora u narednim izdanjima.

-Izuzetak su Nenad Marković i Vlatko Glavaš, koji su na poseban način zadužili ovu državu, noseći njen grb u periodu kada to nije bilo lahko – napomenuo je Bikić.

Promotori, svako iz svog ugla, su istakli važnost autorove ideje da se dio sportske historije BiH sačuva na jednom mjestu, a posebno emotivno je bilo obraćanje Jasmina Hukića, sina rahmetli Mustafe Hukića, koji se između ostalog zahvalio autoru što je knjigom, ali i njenom promocijom u Tuzli, oživio sjećanje na njegovog oca i velikana bh. nogometa.

Promociji su prisustvovala brojna imena iz svijeta sporta poput Mare Lakić Brčaninović, Damira Cipurkovića, Azre Hadžimustafić Bećirović, Fikreta Selmana, Jadrana Lasetovića, sportskih novinara Ibrahima Kozlića i Edina Skokića i drugih.

Knjiga se može naći u ovdašnjim knjižarama po cijeni od 20 KM i štivo je koje vrijedi imati u kućnoj biblioteci.

Fotogaleriju sa promocije pogledajte na našoj Facebook Fan stranici.

(Tuzlainfo team)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.