Civilna zaštita TK: U Tuzli pet novih klizišta, ugrožen regionalni put prema Čeliću

by admin
| 13:00

U poslednja 24 sata u Tuzli je prijavljeno pet klizišta u Kojšinu, Gornjoj Tuzli, Čaklovićima, Hrasnu i Brčanskoj Malti. U Gračanici i Kalesiji su pokrenuta po tri stara klizišta, u Kladnju dva, u Doboj Istoku jedno. Spreča se povlači na području Gračanice i Doboj Istoka, i sada je poplavljeno ukupno oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Nivo vodostaja na brani HA Modrac niži je za 7 cm u odnosu na jučerašnje mjerenje, saopšteno je jutros iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Stanje na prostoru Čelića u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavina karakteriše pojava klizišta u nekoliko naselja. Do sada je evidentirano 6 novih klizišta i aktiviranje 19 starih klizišta. Prema informacijama pripadnika Civilne zaštite sa terena najkritičnija situacija je i dalje u naselju Drijenča u kojem je klizište ugrozilo odvijanje saobraćaja na lokalnom putu Šibošnica-Drijenča-Obodnica-Tuzla i prijeti njegovom potpunom prekidu te još nekoliko lokalnih puteva. U ovom naselju saobraćaj se odvija otežano. U naselju Sitari sve je spremno za eventualnu evakuaciju porodice iz ugroženog stambenog objekta ukoliko bude neophodna. U naselju Vražići urušeni potpornog zid privremeno je prekinuo odvijanje saobraćaja lokalnim putem, što je dovelo do angažovanja mehanizacije za saniranje terena.

Vodostaji rijeka Šibošnice i Gnjice su u blagom opadanju, međutim kiša koja je padala tokom noći i koja se očekuje tokom dana vjerovatno će dovesti do podizanja nivoa ovih riječnih tokova. Najveće probleme lokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji nakon padanja malih količina kiše dovede do plavljenja velikih površina poljoprivrednog zemljišta. Teška situacija je u naselju Drijenča, Brnjik, Sitari, Nahvioci, Šibošnica, Ratkovići i Čelić. Jedinice civilne zaštite su na terenu i prate situaciji s ciljem preduzimanja mjera zaštite i spašavanja stanovništava i njihove imovine.

(Tuzlainfo/RTVTK)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.