Tuzlainfo na ZEPS-u: Svečano otvoren “ZEPS 2009”

by admin
| 17:08
zeps06-01

Bh. generalni privredni sajam „ZEPS 2009“ na današnjoj svečanoj ceremoniji je i zvanično otvoren. Čast da otvori ovogodišnji sajam pripala je Mahiru Hadžiahmetoviću, predsjedniku Spoljno trgovinske komore BIH, dugogodišnjeg i jednog od najznačajnijih partnera ovog sajma.

– Zenički sajam se profesionalnim radom ekipe koja ga organizuje nametnuo kao centralno mjesto predstavljanja mogućnosti i ponude bh. privrede. Takav cilj ima i Bosna i Hercegovina, koja u okviru CEFTA sporazuma želi biti trgovinski centar regiona. Jedan od koraka i načina da dođemo do toga je i ovogodišnji sajam – istakao je Hadžiahmetović, izrazivši zadovoljstvo što je ovogodišnja zemlja partner Republika Češka, sa kojom je BiH samo u prošloj godini ostvarila 326 mliona KM trgovinske razmjene.

 

Zvanicama su se obratili načelnik Općine Zenica Husein Smajlović i Abdulah Serdarević generalni direktor sajma, koji je istakao da je ove godine prisutno 500 izlagača iz 27 zemalja, što je tek 12 posto manje u odnosu na period prije globalne ekonomske krize, koja je promet u bh. privredi umanjila za 40 posto.

 

U ime zemlje partnera, govorio je novoimenovani češki ambasador, njegova ekselencija Tomas Svnjog, ističući značaj predstavljanja čeških firmi u vremenu recesije, koje ima daleko veći značaj nego u pogodnijim periodima.

Inače Republika Češka će svoje privredne potencijale predstaviti na 224 kvadratnih metara, uz predstavljanje kroz prigodne Work shopove.

Ceremoniji otvaranja među brojnim zvanicama prisutvovala je i delegacija Tuzlanskog kantona koju su predvodili premijer mr. Enes Mujić, i predsjednik Privrede komore Nedret Kikanović, koji su nakon svečanog otvaranja obišli „svoje“ izlagače. Privednike iz Tuzlanskog kantona posjetili su i načelnici Općina Gradačac i Gračanica.

 

Tuzlainfo team

 

 

 

 

 

 

Foto 1: Češki ambasador na ceremoniji otvaranja sajma

Foto 2: Mujić i Kikanović na štandu lukavačkog „Menadžera“