Ruši se “mit” o granitnoj odbrani Slobode

by admin
| 14:12
get1

Sloboda je u protekle dvije sezone slovila kao ekipa koja ima granitnu odbranu i koja je po pravilu postavljala rekorde u broju primljenih golova u prvenstvu, a pogotovo kod kuće. Tako su Tuzlaci u predprošloj sezoni imali niz od deset domaćih prvenstvenih utamica bez primljenog gola, dok su u sezoni 2008/2009 jesen završili sa svega 11 primljenih golova, a sezonu sa 30.

 

U novoj sezoni, Sloboda očigledno neće biti među ekipama koje primaju najmanje golova. Nakon što su im u drugom kolu na Tušnju u njihovu mrežu četiri gola smjestili Laktaši, to je jučer za nogom pošlo i igračima Željezničara, koji ni sami ne pamte kada su nekom dali četiri gpogotka.

 

U dosadašnjih devet utakmica golman Mujkić je morao vaditi loptu iz svoje mreže čak 15 puta, a s obzirom da do kraja jesenjeg dijela prvenstva ostalo još šest utakmica, Sloboda će uveliko prekoračiti prošlogodišnjih 11 golova u proj polusezoni.

 

Kada smo već kod  „četvorki“ u crveno-crnoj mreži sjetimo se da je pored spomentih ovosezonskih utakmica sa Laktašima (2:4) i Željezničarom (4:1) i u prošlim sezonama bilo takvih. U prošloj sezoni to je za nogom pošlo igračima Širokog Brijega i Borca koji su Tuzlacima na svojim terenima dali po četiri gola. U Širokom su „crveno-crni“ uspjeli jedanput i tresti mrežu. Prije toga, tek daleke 2007, sa 4:0 i 4:1, Slobodi su presudili ponovo Željezničar i Posušje.

 

Međutim, i pored pojedinačnih „katastrofa“ Sloboda je tada osvajala bodove. U ovoj i njih je sve manje.

 

A. V.

 

Foto: gettyimages