Tuzlanski kanton: Vodostaji u porastu, reaktivirana stara i pokrenuta nova klizišta

by admin
| 21:28

Na području Tuzlanskog kantona je usljed obilnih kiša došlo do reaktiviranja nekoliko klizišta.

 

U gradu Tuzla reaktivirano je staro klizište Badre u kojem su ugrožena dva stambena objekta koja su ranije iseljena, dok je u Srebreniku reaktivirano staro klizište u Suljendićima koje ugrožava više stambenih objekata.

U Kalesiji je aktivirano klizište u Dubnici koje ugrožava jedan stambeni objekt i putnu komunikaciju Hrasno- Dubnica. Također, reaktivirano je staro klizište u Kikačima koje ugrožava lokalni put.

U Mjesnoj zajednici Snježnica u Teočaku reaktivirano je staro klizište te je ugrožen stambeni objekt.

Više stambenih objekata je ugroženo jer se reaktivirano klizište Centar-Dolovi približilo svega nekoliko metara od kuća.

U Mjesnoj zajednici Sapna reaktivirano je staro klizište na lokalitetu Gaj, kao i još jedno klizište u ovoj mjesnoj zajednici kojim su ugrožena dva stambena objekta i jedan pomoćni, odnosno štala, navodi se u vanrednom izvještaju Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Tuzla.

Vodostaj na brani HA Modrac u 11 sati iznosio je 199,31 m.n.m., a tačka preljeva je 200 m.n.m. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37 m3/s.

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu “Karanovački most“ u općini Gračanica je 275,5 cm, a kritična tačka kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava je 300 cm.

(Tuzlainfo.ba/Bportal.ba)