Kantonalno tužilaštvo TK: Podignuta optužnica protiv tri odgovorne osobe iz “Dite”

by admin
| 9:58

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona  je podiglo optužnicu protiv tri  odgovorne osobe iz Fabrike detredženata DITA Tuzla. Optužena su dva direktora koji su ovu funckiju obavljali u različitim periodima od 2005. do 2012. godine, te rukovodilac  Privredno-računarskog sektora,  koji je također bio član uprave preduzeća.

Optuženi su Abdulah Šahmanović (67), direktor Dite u periodu 2005. godine, Adnan Džidić (44) direktor Dite od septembra 2005. do 2012. godine, te Sead Pašić (38) rukovodilac Privredno-računarskog sektora u periodu 2009. i 2010. godine.

Optuženima se na teret stavlja  krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za određene odluke koje su donosili  tokom poslovnog odnosa Dite  sa firmom Lora iz Sarajeva, koja je bila generalni distributer  proizvoda Dite od 2005. do 2012. godine. U optužnici je navedeno da su Šahmanović i Džidić  odlukama koje su donosili kršili odredbe Pravilnika o načinu i uvjetima formiranja cijena proizvoda prema generalnom distributeru, te u  slučaju Džidića i  odredbe Ugovora o distribuciji vezane za povrat robe, čime su pribavili imovinsku korist Lori a oštetili Ditu za određeni iznos. Pašiću se na teret stavlja da je odlukom koju je donio  prekršio odredbe Ugovora o distribuciji i odobrio  povrat robe, te na taj način pribavio imovinsku  korist Lori a za isti iznos oštetio Ditu.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu Tuzla na potvrđivanje. Do donošenja odluke nadležnog suda o optužnici nismo u mogućnosti iznostiti detaljnije informacije o radnjama koje se optuženima stavljaju na teret.

Također, Tužilaštvo će uskoro donijeti odluke o prijavi protiv  četiri člana  Nadzornog odbora  Dite u periodu od 2005. do 2012. godine, koji su prijavljeni za nesavjesno privredno poslovanje, odnosno za eventualnu odgovornost za gubitke u poslovanju Dite u navedenom periodu – saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK-a.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.