Suđenje Mehi Obradoviću: Jesu li dionice Tuzlanske banke nelegalno prenesene na privatna preduzeća?

by admin
| 16:19

Na Kantonalnom sudu u Tuzli nastavljen je je glavni pretres u predmetu kojem je Meho Obradović, nekadašnji generalni direktor Elektroprivrede BiH optužen za zloupotrebu ovlasti i položaja. Obradović se tereti za sklapanje štetnih ugovora koje je EP plaćala dionicama Tuzlanske banke, koje su tako sa državnog prenesana na privatna preduzeća.

Optužnica se odnosi na na zloupotrebu ovlasti i položaja prilikom prenosa dionica na devet privatnih firmi s područja Tuzlanskog kantona za izvođenje radova sanacije na objektima Termoelektrane Tuzla i brani Snježnica u Teočaku, sa 100% avansnim plaćanjem.

Ugovori su potpisani 1997. godine i vrijedni 1,3 miliona maraka. Interna komisija Elektroprivrede je 2002. utvrdila niz nepravilnosti vezanih za ove poslove. Članovi Komisije u sudnici su se danas pojavili kao svjedoci Tužiteljstva. Jedan od njih je Hamza Oruč, penzionirani pravnik, nekadašnji pravni savjetnik generalnog direktora, kojeg pamćenje više ne služi dobro, no čija izjava je evidentirana u Tužiteljstvu još 2006. godine.

“Ono što smo mi kao komisija konstatirali prilikom naše radnje je da su svi ugovori koje je tadašnji direktor Meho Obradović zaključio imao isti protokolarni broj te da ni jedan od tih ugovora nije bio evidentiran u knjizi protokola. Također smo utvrdili da su dionice koje su bile predmet tih ugovora nisu bile knjigovodstveno evidentirane u knigovodstvu Javnog preduzeća”, stoji, među ostalim, u toj izjavi.

U Oručevoj izjavi još stoji i da većina radova obuhvaćenih ugovorima, u to vrijeme, dakle pet godina nakon njihovog potpisivanja, nisu bili izvršeni. O nepravilnostima vezanim za ugovore svjedočio je i Tomislav Vajnberger, također član Komisije. 

Nastavak glavnog pretresa na Kantonalnom sudu u Tuzli u predmetu protiv Mehe Obradovića bit će nastavljen 4. februara.

(TI/federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.