Livnica čelika Tuzla: Čeka ih posao od 5 miliona KM, od februara svi radnici na poslu

by admin
| 13:53

Iz tuzlanskih preduzeća jučer su konačno počele pristizati optimistične vijesti. Naime, od polovine februara ove godine Livnica čelika Tuzla bi ponovo mogla pokrenuti proizvodnju. Tako je jučer izjavio Ševal Begić, direktor Livnice, napominjući da je u utorak počeo servis i remont opreme i uređaja u ovom preduzeću – piše Oslobođenje.

Sada smo u situaciji da možemo sa sto posto vjerovatnoće garantovati da će Livnica čelika uskoro krenuti sa proizvodnjom. Dogovorili smo da firma koja je u vlasništvu Miroslava Mikića iz Banje Luke, na odgodu plaćanja, uradi kompletan servis i remont uređaja i da dovede Livincu u stanje u kojem će početi proizvodnja, kazao je Begić, te dodao da Livnica ima trenutno dosta naloga na čekanju, a spominje se cifra od pet i po miliona maraka.

“Livnica je u dosta lošem stanju. Imamo naručenih poslova. Prije nekoliko dana dobili smo tender u Termoelektrani Kakanj. To je tačno, imamo naručene poslove, ali samo treba Livnicu dovesti u stanje za proizvodnju”, kazao je Begić, navodeći da će za pokretanje proizvodnje biti potrebno od 20 do 25 dana.

“Najviše vremena će se izgubiti na čekanju dijelova, koje trebamo naručiti iz inostranstva. Da su ti dijelovi tu, bilo bi sve gotovo za nekoliko dana”, kazao je Begić, napominjući da bi svi radnici od februara trebali biti uposleni.

Direktor je optimističan i kada je u pitanju proizvodnja. “Godišnje bi Livnica trebala da proizvede oko 4.000 tona i sa 150 uposlenika. Kada stvari krenu u pozitivnom smjeru, a krenut će, nama će trebati najmanje 30 proizvodnih radnika u vrlo dogledno vrijeme”, kazao je Begić, kojeg smo pitali i koliko će preduzeću predstavljati problem suđenje pred Općinskom sudom, koje se odnosi na potraživanja i dugovanja u Livnici.

“Dobili smo pravnu pomoć od većinskog vlasnika – Vlade i Skupštine Kantona. Bez obzira na odluku Suda, vrijeme će učiniti svoje. Livnica će u svakoj varijanti raditi još dugo. Livnica čelika će raditi ovdje sve do momenta dok se ne obezbijede uslovi za efikasnu dislokaciju. Samo znam da Livnica neće biti oštećena”, kazao je Begić.

Inače, Livnica čelika Tuzla se posljednjih godina nalazi u teškoj situaciji, kao i brojna druga preduzeća u Tuzli. Svoja prava 111 radnika svakodnevno traži na ulici, zahtijevajući od nadležnih da pokrenu proizvodnju, povežu staž i isplate zaostale plate.

Begić je jučer kazao da je zadatak Vlade, kao većinskog vlasnika, da obezbijedi protočan žiro-račun, kako bi Livnica normalno funkcionisala. “I da se otvaranjem tog računa, malverzacije, krađe i lopovluci svedu na minimum”, dodao je Begić.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.