Suđenje o izboru rektora Univerziteta u Tuzli: Krnji Senat izabrao Halilovića?!

by admin
| 5:41

U Općinskom sudu Tuzla u četvrtak je počelo suđenje na kojem bi trebalo biti utvrđeno da li je izbor Envera Halilovića za rektora Univerziteta u Tuzli, koji je održan 28. aprila prošle godine, bio legalan ili ne – piše Oslobođenje.

Naime, prof. dr. Naser Prljača, koji je tada bio jedan od kandidata za rektora, tužio je Univerzitet, jer smatra da sazivanje i održavanje sjednice Senata nije provedeno u skladu sa Poslovnikom, te da je Senat u nekompletnom sazivu donio odluke. 
Sutkinja Elvira Đogić je na jučerašnjem suđenju najprije upozorila novinare da ne trebaju iznositi sadržaj izjava stranaka i saslušanih svjedoka, što može uticati na formiranje mišljenja javnosti o ovom slučaju. 

Najprije je saslušan profesor Prljača, kojeg zastupa advokat Amir Omerćehajić. On je kazao da nije u sukobu sa Halilovićem, da su godinama bili saradnici, ali da je tužba “pitanje principa”. Dodao je da bi pokrenuo tužbu protiv Univerziteta i da je on izabran za rektora. On je upozorio na kršenje Poslovnika o radu.

– Prvo, poziv za sjednicu sam dobio 25. aprila, a prema Poslovniku, ovaj poziv se mora poslati pet dana prije. Drugo, imamo problem sa nekompletnošću Senata, koji mora biti popunjen, kao Skupština Kantona. Dakle, tada nisu bili izabrani svi članovi Senata, a donesene su odluke, kazao je Prljača, kojeg je Hakija Kurtović, advokat Univerziteta, upitao ko nije izvršio izbor u Senat.

Prljača je odgovorio da, koliko se on sjeća, članovi nisu izabrani iz Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta i administrativnog osoblja. Također, jučer se moglo čuti da su u Senatu ostala upražnjena mjesta Bahrije Umihanića i Melihe Bijedić, koji su u međuvremenu postali kantonalni premijer, odnosno ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a.

Rektor Halilović je govorio o načinu formiranja Senata, odnosno o tome ko sve čini ovo tijelo Univerziteta. Naveo je da se u Senatu nalaze rektor, prorektori, dekani, po dva predstavnika fakulteta, 15 posto studenata i jedan predstavnik administracije. 

– Verifikovano je 28. aprila 48 članova Senata. Ukupno bi mogla da budu 52 člana Senata. Senat je u momentu održavanja izbora rektora imao 48 članova. Imao je daleko natpolovičnu većinu za odlučivanje, kazao je Halilović, dodajući da pomenuti fakultet do danas nije izabrao svoje predstavnike.

Dakle, Halilovićeva strana tvrdi da Senat ne mora biti u punom sazivu kako bi donosio odluke, a ovo tijelo nije u punom sazivu još od 2011. godine.

Jučer su još saslušani svjedoci Ahmo Muhić, sekretar Senata, Jasmina Berbić, generalni sekretar Univerziteta i profesor Samir Nurić. U ovom predmetu, kako je jučer rečeno, biće održano još jedno ročište, na kojem će biti izneseni ostali dokazi i prezentovano vještačenje vještaka ekonomske struke.

Izbor rektora, kako smo već pisali, pratile su brojne kontroverze. Prva sjednica Senata održana je 13. marta prošle godine, ali tada nije izabran novi rektor. Tada su bili prijavljeni Enver Halilović, Naser Prljača i Izet Žigić, ali ni nakon trećeg kruga glasanja nijedan kandidat nije dobio potrebnu većinu glasova. 

Na narednoj sjednici, izabran je novi-stari rektor Halilović. Na konkurs su se prijavili isti kandidati, a Halilović je u drugom krugu sa 27 osvojenih glasova pobijedio profesora Prljaču, koji je osvojio 16 glasova.

(TI/S. Karić/Oslobođenje)