Tuzlanska inicijativa: U raspodjeli javnih prihoda izjednačiti sve građane FBiH

by admin
| 19:33

Inicijativa tuzlanskih intelektualaca u vezi s ekonomskom situacijom u Tuzlanskom kantonu bila je tema rasprave koja je danas održana u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla.

Inicijativu su pokrenuli profesori Univerziteta u Tuzli Edin Delić, Zlatan Begić i Vedad Pašić koji su Vladi i Skupštini TK, te organizacijama civilnog društva i javnosti uputili inicijativu kojom se traži zaustavljanje ekonomskog uništavanja ovog kantona i njegovih građana.

– Iako ova inicijativa nije prvi put izrečena i nije ništa posebno novo bh. javnosti, ono što je novo i što nas je jako obradovalo jeste neviđena reakcija javnosti. Od danas pokrećemo nešto što smo nazvali “Tuzlanska inicijativa za ravnopravnost građana FBiH u raspodjeli javnih prihoda“ – kazao je Edin Delić, jedan od potpisnika inicijative.

Inicijatori su, kako je rekao, kada je u pitanju TK, Vladi TK i izabranim poslanicima i delegatima u FBiH s područja ovog kantona, akademskoj zajednici, kantonima u FBiH, a koji su također pogođeni, uputili zahtjev da se podrži prijedlog za ukidanja dva stava Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, odnosno brisanje drugog i trećeg stava člana 9 ovog zakona, a kojim se, tvrde, neopravdano i neustavno diskriminira većina građana FBiH.

– Ovdje je riječ o koeficijentima kojima se uvećavaju prihodi za Kanton Sarajevo i Bosansko-podrinjski kanton. Ova mjera najviše pogađa TK i druge kantone u FBiH. Očekujemo da poslanici u Federalnom parlamentu shvate da je “voda došla do grla“ i da će ova inicijativa biti razvijana dalje dok se ne osigura minimalna ravnopravnost građana naspram raspodjele javnih prihoda u FBiH – kazao je Delić.

Dodao je da ima saznanja da je kantonalna Vlada već radila određenu analizu te da je ova inicijativa jedna od tačaka sutrašnje sjednice Vlade.

– Još jednom pozivamo Vladu da shvati da je ovo stvar od velike ozbiljnosti za TK. Iako nije u nadležnosti Vlade, imajući u vidu posljedice koje se odnose na građane Kantona, smatramo da ona treba biti tijelo koje će voditi daljnje mjere kada je u pitanju provođenje ove inicijative – smatra Delić.

Profesor Zlatan Begić je rekao da se “Tuzlanska inicijativa“ pokreće s namjerom da građani, NVO sektor i institucije vlasti, kako na nivou FBiH, tako i svim kantonima, prepoznaju značaj ovoga, te da je ovo poziv za spas privrede BiH.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.