Slučaj „Seks-afera na Pravnom fakultetu“: Nastavljeno suđenje profesorima, saslušana Lučićeva asistentica

by admin
| 7:30

U Općinskom sudu Tuzla nastavljeno je suđenje profesorima Zdravku Lučiću i Enesu Durmiševiću, koje optužnica tereti da su počinili nekoliko krivičnih djela, a koja su vezana za slučaj poznat kao seks-afera na Pravnom fakultetu.

U optužnici piše da su krivična djela počinili dok su radili kao profesori na tuzlanskom odjeljenju Pravnog fakulteta Sarajevo. Durmiševića optužnica tereti za krivično djelo spolni odnošaj sa zloupotrebom položaja, dok se Lučić tereti za dva krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Na ročištu održanom u petak je saslušana Irena Stanić, koja je bila asistentica Lučića na predmetu Rimsko pravo. Novinari Oslobođenja i Federalne televizije nisu mogli prisustvovati njenom svjedočenju, jer je Lučićev advokat Ragib Hadžić tražio da se javnost isključi iz suđenja.

Sudija Huso Karić je udovoljio zahtjevu odbrane, a nakon nekoliko minuta novinari su morali napustiti sudnicu. Nakon završetka jučerašnjeg ročišta, Lučić i Durmišević nisu željeli komentarisati suđenje dok se postupak ne okonča. 

Kada je u pitanju Durmišević, u optužnici piše da je on u januaru 2006. godine tražio od studentice Alme Husarkić da s njim stupi u intimne odnose, pri čemu joj je obećao privilegije kod polaganja ispita. Ona je nakon toga pristala da ode s njim u sobu koju je koristio u hotelu Tuzla, gdje su stupili u intimne odnose.

– Pa joj je nakon toga saopštio oblasti i pitanja koje treba naučiti iz predmeta Državnopravni razvitak BiH, da bi 30. 1. 2006. godine prilikom polaganja ispita iz navedenog predmeta i postavio pitanja iz tih oblasti i istoj upisao pozitivnu ocjenu iz tog predmeta, navedeno je u optužnici.

Lučić se tereti da je 4. 10. 2003, bez polaganja ispita iz predmeta Rimsko pravo, upisao pozitivnu ocjenu studentici Jeleni Hadžić – Hribar. On se tereti i da je 17. juna 2006. u stanu Alme Husarkić, bez polaganja ispita, studenticama Šejli Ledenko i Selmi Trokić upisao pozitivne ocjene iz predmeta Institucije rimskog prava i Pravne kulture. Husarkićevoj je također upisao ocjenu iz predmeta Pravne kulture.

U ovom slučaju, koji se godinama razvlači po pravosudnim institucijama, bili su optuženi i profesori Bajro Golić i Fuad Saltaga. Međutim, nakon smrti ova dva profesora, proces protiv njih je obustavljen. I tužiteljica Dijana Milić, koja je vodila istragu u cijelom slučaju, preminula je prije nekoliko godina. 

Do sada je osuđen samo Jasmin Mašić, a nastavak suđenja u Tuzli zakazan je za 30. januar.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.