Epidemija morbila (ospica) u TK: Na liječenju 25 bolesnika sa komplikacijama

by admin
| 15:39

Zavod za javno zdravstvo TK dana,  8. 1. 2015. godine je prema Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uputio obavijest o prijavi epidemije zarazne bolesti – morbila na području TK.

U cilju sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti, shodno veličini kritične mase neimuniziranih osoba u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla donesena je odluka da se do daljnjeg:

-Zabranjuje posjeta bolesnicima smještenim na Klinici za zarazne bolesti i Klinici za dječije bolesti.

-Odobrava posjeta bolesnicima smještenim na drugim organizacionim jedinicama i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom, u uobičajenim terminima (od 15 do 17 sati, a vikendom i praznicima od 13 do 17 sati).

-Odobrava posjeta bolesnicima smještenim u Centru palijativne njege u uobičajenim terminima od 09 do 19 sati.

Zbog zabrane posjete unutar Klinike za zarazne bolesti određena je prostorija za davanje informacija. Prostor za informacije ima direktan ulaz izvana i vidno je označen. Informacije će se davati svakodnevno od 13 do 15 sati. Za informacije radnim danom će biti zadužen ordinirajući ljekar, a u dane vikenda i praznika stariji dežurni ljekar Klinike.

 Molimo građane da poštuju navedene upute.

Ospice, krzamak ili morbile su vrlo zarazna virusna bolest koja se češće pojavljuje u dječijoj dobi, ali je moguća i kod odraslih sa težom kliničkom slikom. Klinički se karakteriše povišenom tjelesnom temperaturom, sa vrlo izraženim respiratornim simptomima kao što su curenje nosa, suženje očiju, peckanje u grlu, iskašljavanje, bolovi u grudnom košu i pojavom osipa četvrtog do petog dana nakon početka bolesti. Izvor bolesti je sam bolesnik, a bolest se prenosi kapljičnim putem, najčešće u izravnom kontaktu sa bolesnikom. Moguć je i posredni prijenos bolesti preko treće osobe u bliskom kontaktu. Ospice često prate bakterijske komplikacije u dišnim putevima i takve bolesnike je potrebno hospitalizirati.

Razlog javljanja ove bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona je slabija vakcinacija djece od ratnog perioda pa do danas.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla od 24. 6. 2014. do 10. 1. 2015. godine ukupno je hospitalizirano 148 bolesnika od čega 138 iz svih Opština TK, a 10 iz Brčko Distrikta. Poslije kliničke obrade u Prijemnoj ambulanti i Dnevnoj bolnici Klinike za zarazne bolesti na ambulantno liječenje vraćeno je 360 bolesnika, od čega iz TK 353, Brčko Distrikta 3, Republike Srpske 2, Unsko-sanskog kantona 1 i inostanstva 1 bolesnik.

Od 1. 1. 2015. do 10. 1. 2015. godine ukupno je hospitalizirano 27 bolesnika od čega 22 iz Tuzlanskog kantona i 5 iz Brčko Distrikta. U istom vremenskom periodu na ambulantno liječenje vraćeno je 52 bolesnika.

Trenutno na bolničkom liječenju se nalazi 25 bolesnika od čega je većina hospitalizirana sa komplikacijama. Zdravstveno stanje hospitaliziranih je stabilno – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(TI)

Vezana vijest: UKC Tuzla: Povećan broj oboljelih od morbila, novi režim posjete bolesnicima

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.