Tuzlanski kanton: Kvalitet zraka građani mogu kontrolisati putem nove web stranice

by admin
| 13:02

Građani Tuzlanskog kantona i svi zainteresirani od nedavno imaju mogućnost i putem uspostavljene internet stranice stalno kontrolirati kvalitet zraka u svom okruženju. Naime, nedavno je puštena u rad web stranica (http://monitoringzrakatk.info) na kojoj se mogu pronaći aktualni podaci o kvalitetu zraka mjerenog na mjernim lokacijama u Tuzlanskom kantonu.

Prije svega to se odnosi na sumporni i azotni dioksid, ugljen monoksid, prizemni ozon i čvrste čestice, ali i meteorološki podaci poput brzine vjetra, vlažnosti i temperature zraka, atmosferskog pritiska za Grad Tuzlu.

„Na ovaj način podatke smo učinili dostupnima svim zainteresiranim. Odnedavno svako može putem računara ili novijeg mobilnog telefona iz svog doma ili nekog javnog mjesta gdje ima priključak na internet, provjeriti parametre kvaliteta zraka koji udišemo“ istakao je pomoćnik ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Goran Mišić.

Mjerne stanice za mjerenje aero zagađenja u funkciji su već 11 godina, a ovo je jedan od načina na koji se podaci iz tih stanica čine dostupnim svim građanima. Podaci na web stranici se ažuriraju svakog sata. Za sve one koji nisu eksperti u ovoj oblasti, a zanima ih kakav zrak dišu, osim prikaza brojčanih vrijednosti i legende koja te vrijednosti tumači, u zavisnosti od kvalitete određenog parametra napravljena je i razlika u bojama prikaza. Zelena boja znači čist ili neznatno zagađen zrak, žuta umjereno zagađen zrak, a crvena boja označava prekomjerno zagađen zrak.

Na web stranici osim podataka o kvaliteti zraka mogu se pronaći i obavještenja za građane, propisi koji regulišu ovu oblast i kontakt podaci kako se građani mogu obratiti i dobiti eventualna pojašnjenja ili detaljnije informacije.

U Tuzli se kvaliteta zraka mjeri na Skveru, kod Bosanskog kulturnog centra i u naseljima Bukinje i Cerik. Mjerna stanica je još postavljena u Lukavcu, dok se mobilna mjerna stanica danas nalazi u Kalesiji.

(TI)