Kopić: Tražić ćemo po 400 KM za sve radnike uništenih firmi

by admin
| 13:49

Nezadovoljni radnici propalih preduzeća iz Tuzle i Tuzlanskog kantona nastavili su danas pred zgradom pravosudnih institucija radničke proteste.

 

Kako su najavili iz Sindikata solidarnosti TK, radnici će se okupiti i pred zgradom Skupštine TK zbog odluke kantonalne Vlade koja nije dodijelila socijalnu pomoći svim radnicima uništenih firmi.

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, kazao je, za Agenciju Fena, da je prvobitna odluka Skupštine TK bila da pomoć u iznosu od 400 KM dobije devet firmi plus Fabrika obuće „Aida“.

– Međutim, Vlada, na čelu sa premijerom Bahrijom Umihanićem, samoinicijativno je tu odluku prekrojila pa je dodijelila samo pomoć za ove četiri firme. Oni su na taj način, po našem mišljenju, željeli da pocijepaju radnike, da pocijepaju Sindikat solidarnosti a to im neće uspjeti. Na ovaj način nas samo mogu ojačati – poručio je Kopić.

Jednokratnu socijalnu pomoć dobile su četiri firme i to “Aida”, “Dita”, “Livnica” i “Konjuh“, dok “Gredelj”, “Poliolkem”, Hotel “Tuzla”, “Tuzla putevi”, “Guming”, “Borac” iz Banovića nisu dobili socijalnu pomoć.

– Ići ćemo prema Skupštini TK da tražimo od njih da ispoštuju ovu odluku koja je glasila devet firmi plus „Aida“. Sramotno je da ove firme nisu dobile pomoć – istakao je Kopić.

(TI/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.