U Tuzli služena sveta liturgija: Vjernici pravoslavci obilježavanju Badnji dan

by admin
| 14:11

Vjernici koji Božić slave prema julijanskom kalendaru danas obilježavaju Badnji dan. Božić, dan kada se vjeruje da je rođen Isus, 7. januara obilježavaju pravoslavne crkve koje se drže starog, julijanskog kalendara. To su Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska partijaršija, ruska, makedonska, gruzijska crkva i Sveta Gora.

Zajedno sa Uskrsom i Duhovima (Sveta trojica), Božić spada u tri najveća hrišćanska praznika. Božićno slavlje u crkvama počelo je danas i trajaće naredna tri dana. Dan poslije Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim sveti arhiđakon Stefan, koji je nekim porodicama i krsna slava.

Prema Bibliji, Isus Hrist je Sin Božiji, kojeg je rodila djevica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu. Budući da se u Novom zavjetu ne navodi kada se tačno rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić, nego samo Uskrs. U prvo vrijeme postojanja hrišćanske crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica. Božić je porodični praznik i obilježava se u kući i u crkvama. Na Badnji dan se na kućnom ognjištu pali hrastovo drvo – badnjak, koji predstavlja simbol svjetlosti i toplote koja treba da grije i zbližava ukućane.

Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi bio dočaran ambijent štale u Vitlejemu u kojoj se, prema Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mijesi se i lomi na Božić na onoliko dijelova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a vjeruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

U pravoslavnim crkvama danas će se služiti povečerja i paliće se badnjaci. Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.

Pravoslavci se na Božić pozdravljaju sa “Hristos se rodi”, a odgovor je “Vaistinu se rodi”.

U Sabornom hramu Uspenja Presvete bogorodice u Tuzli, danas je služena je sveta liturgija na Badnji dan, koja prethodi dolasku najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. Liturgiju je služio Miloš Trišić, paroh tuzlanski. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.