Ne odriču se hotela u Neumu: Radnici tuzlanskog „Polihema“ pravdu že tražiti u Strazburu

by admin
| 6:21

Zbog odluke Ustavnog suda FBiH da privatizacija hotela “Stela” u Neumu bude u nadležnosti Agencije za privatizaciju u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) Sindikat tuzlanskog „Polihema“ pravdu će zatražiti na Sudu za ljudska prava u Strazburu.

Ovu informaciju Dnevnom avatuje potvrdio Enes Tanović iz Sindikata „Polihema“, pozivajući  vlast Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH da se „ne odriču svojih dobara u korist hrvatskih tajkuna“ koji su, kako tvrdi, nezakonito prisvojili hotel koji su gradile fabrike „Polihem“ i TDI iz Tuzle.

– Od samog početka oko „Stele“ su u igri privatni interesi lobija iz Federacije i tajkuna iz Hrvatske. Nigdje nije bilo brutalnije pljačke imovine kao što je to urađeno sa “Stelom”. Mi smo još 2003. godine na sudu u Mostaru dobili presudu u svoju korist, na koju se, kakvog li apsurda, žalio tadašnji federalni pravobranilac August Jančik. Sud je dokazao da nije bilo dokapitalizacije „Stele“ od hrvatske firme iz Splita, čiji je vlasnik, koliko znamo, Miroslav Kutle, da nije postojala bankarska uplata za dokapitalizaciju, ali je Jančik krenuo u akciju da obori tu presudu – navodi Tanović.

Jančika, tvrdi, nikada niko u Federaciji nije pitao koji su bili njegovi motivi da se bori za otimanje “Stele”.

– Svjesno se išlo na obaranje cijene “Stele”, a procjenu je vršio vještak iz Hrvatske. Ovaj hotel nije interes samo dioničara „Polihema“ nego Federacije i Tuzlanskog kantona. Ko je to toliko moćan u Federaciji da se bez straha odrekne ovolike vrijednosti – tvrdi Tanović.

Radnici ubrzano prikupljaju dokumentaciju kako bi slučaj „Stela“ predali Sudu u Strazburu.

-Mislim da će se na osnovu dokaza koje imamo Federacija, koja je tako olako ovaj hotel dala tajkunima u Hrvatskoj, tek hvatati za glavu šta je uradila – tvrdi Tanović.

(TI/Dnevni avaz)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.