Obilježeno rođenje Muhammeda a.s.: Održane mevludske svečanosti u tuzlanskim džematima

by admin
| 9:36

U tuzlanskim džematima mevludskim programima i svečanostima obilježeno rođenje posljednjeg Allahovog Poslanika, Muhammeda a.s.

U petak, 02. januara poslije akšam namaza, a nastupanjem 12. rebiu-l-evvela, u džamiji Krojčica proučen je mevlud.

Bila je to večer mladosti i iskustva. Program povodom rođenja pejgambera Muhammeda a.s. su izveli polaznici mektebske pouke koji su učili odlomke iz Kur'ana, ilahije, kaside i recitacije, a starije džematlijke su uzeli učešče u učenju odlomaka mevluda. Posebne impresije na ukupan skup ostavio je uvaženi predsjednik Izvršnog odbora MIZ Tuzla, prof. Hasan- ef. Spahić, koji je ovom prilikom održao predavanje.

U svom obraćanju prof. Spahić je ukazao na značaj ovakvih skupova, pozvao je na druženje sa Kur'anom u učenju ali i čitanju prijevoda značenja Kur'ana, pohvalio je polaznike mekteba njihove roditelje i džematlije na prelijepom programu kao i imama za organizovanje ove svečanosti.

Mutevelija Alija Kehić je u ime džemata Krojčica, kao i do sada, darivao svu djecu koja su bila u džamiji ove večeri a posebno učesnike programa. Poslije jacija namaza druženje je nastavljeno u prostorijama mektebske učionice uz kahvu i neizostavnu halvu koju su pripremile vrijedne džematlijke džemata Krojčica.

Prigodan mevludski program povodom rođenja Muhammeda a.s. upriličen je u džematu Hukići, Svijetla džamija.

02. januara, poslije jacije namaza polaznici mektebske nastave ovog džemata izveli su program povodom rođenja Muhammeda a.s.  Prisutnima se obratio mjesni imam Esnaf-ef. Imamović koji je ovom prilikom govorio o važnosti slijeđenja Poslanika a.s.

(TI/miztuzla.com)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.