Učinak MUP-a TK u 2014.:Smanjen broj krivičnih djela, povećan procenat pronađenih počinilaca

by admin
| 12:53

Jučer je u prostorijama MUP-a TK-a, održan redovni prošireni kolegij policijskog komesara Fadila Šljivića i glavnih inspektora u Upravi policije MUP-a TK-a.

 

Na kolegiju je razmatrana analiza stanja sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za period januar – novembar 2014.godine kroz komparativnu analizu stanja sigurnosti na području policijskih uprava MUP-a TK-a, kao i aktuelna sigurnosna situacija na području TK-a.

 

Utvrđeno je da je u razmatranom periodu došlo do smanjenja ukupnog broja krivičnih djela za 5,71 % ili 361 KD u odnosu na isti period prošle godine, gdje se posebno ističe smanjenje KD protiv imovine za 8,71% ili 375 KD-a (Teških krađa, Krađa i Razbojništava), kao i smanjenje broja otuđenja motornih vozila za 24,64%.

U navedenom periodu evidentno je povećanje procenta rasvijetljenosti ukupnog broja krivičnih djela i povećanje procenta rasvijetljenosti KD-a po NN učiniocu. Evidentno je i povećanje procenta ukupne rasvijetljenosti KD Teške krađe za 42,61%. Takođe su ostvareni značajni rezultati u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga.

Smanjen je broj prekršaja po javnom redu i miru (tuča, svađa, vika, nepristojno ponašanje i dr.). Kada je u pitanju stanje sigurnosti u saobraćaju, u razmatranom periodu smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezgoda za 7,4%, kao i broj saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama, poginulim licima i materijalnom štetom. Na osnovu navedenog, ocijenjeno je da je stanje sigurnosti povoljno i zadovoljavajuće.

 

Na kolegiju je razgovarano i o Programu rada Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za narednu 2015.godinu, te ocjenama rada policijskih službenika za 2014.godinu.

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.