Tuzla: Nakon uklanjanja pločice s imenom Đorđa Balaševića, inicijator postavio novu

by admin2
| 14:57

Postavljanje pločice s imenom Đorđa Balaševića na pješačkom mostu u Tuzli dobija novu dimenziju. U protekla 24 sata prvobitno postavljena pločica je uklonjena, ali je inicijator ideje Sinan Alić odlučio postaviti novu.

Minulog ponedjeljka most iznad sjeverne saobraćajnice u Tuzli koji spaja Gradski park i kompleks Panonskih jezera, izvan zvaničnih procedura gradske vlasti, imenovan je po Đorđu Balaševiću.

Bio je to potez gradskih aktivista koji su priznali da legalnost tog čina ne postoji, istaknuvši nadu da će je gradske vlasti prihvatiti.

Međutim, desilo se suprotno s obzirom na to da je nadležna gradska komunalna inspekcija jučer naredila uklanjanje pločice, a za izvršavanje te naredbe dala je rok od 24 sata.

Nepoznata osoba je tokom noći uklonila pločicu, a vodeći se, kako kaže, građanskim neposluhom, novu je danas ponovo postavio tuzlanski aktivista Sinan Alić.

“Ovo je propust grada, koji se lomi na tabli i ovom mostu, a bespravna gradnja je poklopila Tuzlu. Novu pločicu sam postavio ja, a zvaničnu proceduru smo preskočili, jer 20 godina građani ovoga grada čekaju da se proceduralno odgovori na zahtjev da negdje neki ćošak, most ili bandera dobije ime po Srđanu Aleksiću”, naveo je Alić neposredno nakon postavljanja nove pločice.

Alić je kazao da ima veliku podršku građana Tuzle, a isto mu je pružio i kantonalni premijer Kadrija Hodžić. Nakon jučerašnjeg djelovanja kantonalne inspektorice, Alić je angažovao i pravnog zastupnika.

(TI/Klix)